Slovenské úrady preskúmajú previerku Ficovho spolupracovníka Jasaňa

Slovenské úrady začali skúmať bezpečnostnú previerku tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa, ktorý mal podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka rovnako ako asistentka premiéra Roberta Fica Mária Trošková podnikateľské väzby na osoby zrejme blízke talianskej mafii.

28.02.2018 15:50
Viliam Jasaň Foto: ,
Viliam Jasaň na archívnej fotografii z ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR.
debata (7)

Novinárom to v stredu povedal poslanec SaS, ktorý je šéfom parlamentného výboru pre kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý previerky udeľuje.

Jasaň svoje napojenie na mafiu odmietol a Fico sa ho rovnako rovnako ako Troškovej už zastal. Proti pôsobeniu Jasaňa a Troškovej na úrade vlády sa však nepriamo postavila ministerka spravodlivosti za koaličnú stranu Most-Híd.

„Bezpečnostná previerka pána Jasaňa, ktorá je platná dva roky, je v súčasnosti už otvorená. Robia sa potrebné kroky a úkony na posúdenie toho, či došlo k zlyhaniu,“ povedal poslanec SaS. Dodal, že Trošková previerkou nedisponuje a že o ňu ani nežiadala.

Bývalý poslanec Ficovej strany Smer Jasaň denníku Plus jeden deň povedal, že nebol napojený na žiadnu mafiu a že o nej ani netušil. Pohrozil žalobami za ohováranie a urážky.

Jasaňa aj Troškovej sa už v utorok zastal predseda vlády. Fico povedal, že Jasaň predtým úspešne absolvoval všetky bezpečnostné previerky a má prístup aj k prísne tajným dokumentom. O podnikateľskom prepojení Troškovej a Jasaňa na talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, písal v minulosti týždenník Plus 7 dní.

Práve aktivitám talianskeho podsvetia na Slovensku a údajnému prepojeniu osôb blízkych talianskej mafii s Jasaňom a Troškovou sa pred svojou smrťou venoval reportér portálu Aktuality.sk Kuciak.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Robert Fico #Viktor Jasaň #previerka #spolupracovník #vládna kríza 2018