Zmenil grantový systém a oživil slovenský film

Najlepší minister kultúry, akého Slovensko od svojho osamostatnenia sa malo. Aj takto viacerí z umeleckej obce hodnotili pôsobenie Mareka Maďariča vo funkcii.

28.02.2018 19:30
Marek Maďarič Foto: ,
Minister kultúry Marek Maďarič oznámil, že v súvislosti s úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej podáva demisiu. Prezidentovi ju predloží v pondelok.
debata (15)

Niektorí s dodatkom, že konkurencia nebola silná. Faktom je, že Maďaričovi sa podarilo presadiť niekoľko zásadných zmien, vďaka ktorým ožila napríklad slovenská kinematografia.

Maďarič bol ministrom kultúry od roku 2006, s takmer dvojročnou prestávkou počas Radičovej vlády (2010 – 2012), keď ho v kresle vystriedal Daniel Krajcer. Na rozdiel od Krajcera mal Maďarič výhodu aj v tom, že ako scenárista a dramaturg bol sám členom umeleckej obce, cítil jej problémy a mal ku kultúre vzťah. Počas pôsobenia na ministerstve malo premiéru niekoľko jeho divadelných hier.

Jednou z najdôležitejších Maďaričových zásluh je vznik Audiovizuálneho fondu. Audiovizuálne prostredie a jeho fungovanie poznal aj vďaka pôsobeniu v Slovenskej televízii, kde pred vstupom do politiky pracoval ako dramaturg. Fond začal fungovať v roku 2009, nahradil grantový program ministerstva kultúry a rozšíril možnosti aj zdroje podpory pre filmárov. Kým pred vznikom fondu v roku 2007 malo premiéru 5 slovenských filmov, od začiatku jeho fungovania toto číslo stúpalo a dnes ide o viac než dve desiatky snímok ročne.

Divácke rekordy

Nepriamym dôsledkom fungovania fondu je minuloročná divácka návštevnosť premietaní slovenských filmov. Kiná už v auguste hlásili, že domáce snímky si prišlo pozrieť rekordných milión divákov. Audiovizuálny fond nepomohol iba filmárom, ale napríklad aj jednosálovým kinám. Aby držali krok s modernými multiplexmi a s dnešnými nárokmi na premietanie, potrebovali digitalizáciu. Peniaze na ňu mohli získať práve z fondu.

Ďalším zásadným krokom, ktorý minister Maďarič presadil, bol vznik Fondu na podporu umenia. Vypočul tak ďalšiu časť umeleckej obce, ktorá roky volala po zmene grantového systému. Okrem toho, že sa zmenil systém, nový fond rozdeľuje aj výrazne viac peňazí. Snaží sa, aby bolo ich rozdeľovanie transparentnejšie a aby okolo toho nebolo toľko byrokracie. Podporu v novom fonde môžu tvorcovia žiadať nielen na prezentáciu už vytvorených diel, ale fond – na rozdiel od predchádzajúceho systému – podporuje aj proces tvorby, to znamená, že udeľuje aj štipendiá napríklad na napísanie knihy.

Podpora menšín

V neposlednom rade fond uzatvára zmluvy priamo s poberateľmi podpory. Do tohto vzťahu nemôže vstupovať obec ani vyšší územný celok. Zamedzuje sa tak prípadu, že by niekto – ako to v minulosti urobil niekdajší extrémistický banskobystrický župan – odmietol podpísať granty nejakému divadlu.

Zatiaľ poslednou zmenou v grantovom systéme bol vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v júli 2017. Podporuje identitu a kultúrne hodnoty menšín, čo v minulosti spadalo pod Úrad vlády.

Nižšia DPH

Počas Maďaričovho pôsobenia sa podarilo tiež znížiť DPH na knihy na 10 percent, parlament aj hlasmi opozície prijal nový autorský zákon a ministerstvo sa výrazne angažovalo pri obnove pamiatok.

Maďarič nemal s kultúrnou obcou takmer žiaden výrazný rozpor, jednou z mála výnimiek boli kvóty na slovenskú hudbu v rádiách. Škandálu čelilo ministerstvo pod vedením Maďariča kvôli predaju Berniniho busty údajne až za 30 miliónov eur, ktorá bola kvôli chybe ministerských úradníkov nenávratne vyvezená zo Slovenska.

Marek Maďarič (51)

Pôvodne dramaturg, dramatik, televízny a filmový scenárista. V politike pôsobí od roku 2000, bol spoluzakladateľom Smeru, do strany ho priviedol „mediálny mág“ Fedor Flašík. Postupne pre Smer pracoval ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia, v roku 2006 sa stal šéfom volebného tímu a v parlamentných voľbách ho zvolili za poslanca Národnej rady SR. Strana ho vzápätí nominovala na post ministra kultúry v koaličnej vláde s HZDS a SNS. Vo funkcii zostal až do konca volebného obdobia v roku 2010.

Minister kultúry SR Marek Maďarič podáva demisiu. Foto: SITA, Diana Černáková
marek maďarič Minister kultúry SR Marek Maďarič podáva demisiu.

V ďalšom volebnom období sa opäť stal poslancom parlamentu, Smer bol za vtedajšej vlády Ivety Radičovej v opozícii. V predčasných parlamentných voľbách 2012 mal na kandidátke Smeru číslo 4, patril už teda k jej čelným osobnostiam. V jednofarebnej druhej Ficovej vláde sa znovu stal ministrom kultúry. Do tretice na poste pokračoval aj po ostatných voľbách v roku 2016, v súčasnej koaličnej vláde.

Pre Smer a jeho lídrov robil kľúčové volebné kampane. Prehru svojho straníckeho šéfa Roberta Fica v prezidentských voľbách 2014 vzal na seba a chcel položiť funkciu podpredsedu strany. „Bolo to moje rozhodnutie, ktoré je v súlade s mojou predstavou o politickej kultúre,“ vyhlásil s tým, že členom vlády ako minister kultúry mieni zostať. Fico ho však podržal aj v straníckej funkcii.

Pri vlaňajšej voľbe šéfa verejnoprávnej RTVS presadzoval znovuzvolenie Václava Miku, ktorého na tento post vytiahol v roku 2012. Napokon však koalícia presadila voľbu Jaroslava Rezníka. Dostal sa aj do konfliktu s koaličnou SNS, keďže sa zasadzoval o zvýšenie koncesionárskych poplatkov, čo národniari zásadne odmietali.

Po župných voľbách 2017 verejne vyhlásil, že Smer „utrpel prehru“ a vyzval na výrazné zmeny v strane. Hovoril pritom o prehre strany ako takej, nielen o individuálnych chybách a nedostatkoch niektorých jej kandidátov. „Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne,“ zdôraznil. Koncom roka sa vzdal postu podpredsedu, na ktorom ho nahradil Richard Raši. Zároveň spomenul, že zatiaľ nie je rozhodnutý, či zostane ministrom tretej Ficovej vlády.

V januári tohto roku sa špekulovalo aj o jeho možnej kandidatúre v budúcoročných prezidentských voľbách. On sám však oznámil, že kandidovať na hlavu štátu nemieni. Kritike v tom čase podrobil aj Rezníka za spôsob zrušenia investigatívnej relácie Reportéri.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Ministerstvo kultúry