Palušková pre obhliadky mŕtvych tiel odstúpila z funkcie na MZ SR

Dôvodom je jej nespokojnosť s riešením situácie s obhliadkami mŕtvych tiel.

01.03.2018 09:48 , aktualizované: 15:33
debata (4)

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková vo štvrtok odstúpila z funkcie. Dôvodom je jej nespokojnosť s riešením situácie s obhliadkami mŕtvych tiel. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) jej rozhodnutie rešpektuje.

Palušková tvrdí, že funkciu v súčasnosti z etického ani odborného hľadiska nemôže vykonávať. Poukázala na svoj nesúhlas s novou legislatívou, ktorá upravila obhliadanie nebohých zo strany lekárov.

„Všeobecní lekári nemôžu vykonávať prehliadky mŕtvych počas ordinačných hodín, ku ktorým ich zákonom zaviazal štát,“ upozornila s tým, že môže ísť o nútenú prácu.

„Minister zdravotníctva rešpektuje rozhodnutie Moniky Paluškovej a ďakuje za jej doterajšiu spoluprácu,“ reagoval rezort zdravia prostredníctvom svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej. „Lekári viac ako desať rokov žiadali zmenu pri výkone obhliadok mŕtvych tiel, rezort zdravotníctva ich vypočul a pripravil legislatívu, na základe ktorej smerujú prehliadky mŕtvych k profesionalizácii výkonu tejto činnosti,“ uzavrela.

Informáciu priniesla TV JOJ. Ako informovala televízia, Monika Palušková mala niekoľko stretnutí s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Aj s odbornou verejnosťou upozorňovala na to, aby sa vytvoril kompetentný zákon, aby boli obhliadky mŕtvych robené odborne, súdnymi znalcami a patológmi, ale aj lekármi, ktorí prejavia o to záujem, alebo budú preškolení. Minimálne v jednom semestri odborného štúdia.

Novelu ministerstvo nakoniec upravilo tak, že obhliadanie mŕtvych podľa Paluškovej vracia do obdobia spred 13 rokov.

„Palušková spolu s odborníkmi pripravovali formu zákona, ktorá bola odborná a súhlasili s ňou aj odborníci. Podľa Paluškovej je problém najmä to, že naďalej budú vykonávať obhliadky všeobecní lekári bez preškolenia. Obhliadky teda nerobia výhradne len súdni znalci a patológovia, ktorí sú na to vyštudovaní a lekári, ktorí by prejavili záujem pod podmienkou dôkladného a profesionálneho preškolenia,“ píše sa na webe televízie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Monika Palušková