Mediálny výbor začal rokovania minútou ticha, zaujímal sa o situáciu v RTVS

Minútou ticha za zavraždeného investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej začal dnes svoje rokovanie Výbor Národnej rady SR pre médiá a kultúru.

01.03.2018 12:16
RTVS Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer) v mene výboru „vyslovil úprimnú sústrasť pozostalým“ a požiadal o spomienku na obete brutálnej vraždy minútou ticha.

Výbor sa v úvode mal venovať voľbe svojho podpredsedu. Tá je nevyhnutná potom, ako z parlamentu a aj z postu podpredsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá po zvolení za predsedu Trnavského samosprávneho kraja odišiel Jozef Viskupič (OĽANO). Za Viskupiča sa členkou výboru za OĽANO stala Natália Milanová, ktorá by sa mala stať i jeho podpredsedníčkou.

Milanová je však podľa Jarjabka v pôrodnici a „čaká radostnú udalosť“. Voľbu podpredsedu preto posunuli až do jej príchodu do parlamentu. Rokovanie napokon výbor začal správou o činnosti a hospodárení ministerstva kultúry za 2. polrok 2017. Po stredajšej demisii ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer) ju predniesol štátny tajomník ministerstva Ivan Sečík (za Smer).

Reportéri na pretrase

Mediálny výbor sa zaujímal aj o situáciu vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) a v jeho spravodajstve a publicistike. Pýtal sa aj na Reportérov. Investigatívnu reláciu Reportéri RTVS po 15. januári zlúčil s reláciou venovanou občianskym sporom Občan za dverami. Ako na rokovaní výboru konštatoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, verí, že do 15. marca bude vyriešené obsadenie spravodajstva a publicistiky v televíznej časti. Zatiaľ spravodajstvo v RTVS vedú aj Rybanský, aj Chmel a tiež Petra Stano Maťašovská a tento stav podľa Rezníka platí najmenej do 15. marca. Pri Reportéroch podľa Rezníka došlo ku „komunikačnej diskrepancii“ (komunikačnému rozporu, pozn. redakcie). Tvrdí, že nie je pravda, že pozastavenie relácie súvisí s Maticou slovenskou, ale, že problémom bola reportáž o ČSOB Leasingu, kde boli viaceré chyby pri označení osôb. Rezník ešte 18. januára dal verejný prísľub, že posilnení Reportéri sa po 15. septembri ako jediná investigatívna relácia na Slovensku vráti na televízne obrazovky.

RTVS 5. februára oznámil, že k 28. februáru dohodou skončili riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Juraj Rybanský a vedúci odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Boris Chmel. Rybanský zo zdravotných dôvodov a Chmel zo súkromných. Oficiálne dôvody ich odchodu spochybnil ešte začiatkom februára minister kultúry Marek Maďarič. Rezník Radu RTVS 15. februára ubezpečil, že pracujú na tom, aby oba posty boli od 1. marca obsadené a že „ani na sekundu nedôjde k tomu, že by nevedela ľavá ruka čo robí pravá“.

Bez Bugára

Na dnešnom rokovaní sa nezúčastnili nezaradené poslankyne Viera Dubačová a Simona Petrík, tiež Béla Bugár (Most-Híd) a Natália Milanová (OĽANO). Dubačová a Petrík 30. januára na rokovaní mediálneho výboru požiadali o to, aby výbor vypočul generálneho riaditeľa RTVS Rezníka k vypovedaniu obchodnej zmluvy s PSMA za čias jeho pôsobenia v Slovenskom rozhlase (SRo) a následnému súdnemu sporu, ktorý RTVS prehral. Po prehre v spore stiahol exekútor z obchodného účtu RTVS vlani v októbri za súdny spor 2 358 441 eur.

Súdny spor sa začal potom, ako Rezník v roku 2005 predčasne vypovedal zmluvu s agentúrou PSMA, ktorá bola obchodným zástupcom SRo pri predaji reklamy. Zmluva mala platiť až do roku 2007. O tom, že RTVS vyplatil takmer 2,4 milióna eur po prehre v súdnom spore s agentúrou PSMA ako prvý informoval portál Aktuality.sk. Výbor sa témou nezaoberal, otvoriť by ju mal na ďalšom rokovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #výbor pre kultúru a médiá #vražda novinára Jána Kuciaka