PPA komunikuje s EK vo veci možných podvodov s agrodotáciami niekoľko dní

MPRV SR a PPA sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou.

01.03.2018 15:25
debata (2)
Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) komunikuje s Európskou komisiou (EK) vo veci previerky možných podvodov s európskymi agrodotáciami v SR už niekoľko dní. Uviedol to hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík v reakcii na vyjadrenia eurokomisára pre rozpočet Günthera Oettingera pre Die Welt o tom, že EK chce po vražde Jána Kuciaka preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku. „Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia,“ povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje „za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele“.

MPRV SR a PPA sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou. Uviedla to v stredu (28.2.) šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru v reakcii na medializované informácie súvisiace so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, ktorý sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR aj v odvetví čerpania agrodotácií.

„V každom prípade ide asi o bezprecedentný prípad (vraždy) a je potrebné, aby sa vyšetril. Čo sa týka MPRV, a hlavne PPA, tá je k dnešnému dňu mimoriadne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní a takisto s Národnou kriminálnou agentúrou. Akékoľvek iné informácie v tejto chvíli nepodávame,“ povedala 28. februára šéfka MPRV SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EK #pôdohospodárska platobná agentúra