Tisíce ľudí vyšli do ulíc doma i vo svete, pochodovali za Jána a Martinu

Slováci vyšli do ulíc, aby si uctili novinárov Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú, ktorí boli minulý týždeň zastrelení vo svojom dome.

02.03.2018 07:00 , aktualizované: 23:25
protest, pochod, ján kuciak Foto: ,
Účastníci počas pochodu Nechceme späť 90-te! na Námestí slobody v Bratislave, za zavraždených Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (1006)
  • Do ulíc vyšli tisícky Slovákov, aby si pripomenuli zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú
  • Najviac ľudí sa zišlo v Bratislave, bolo ich podľa odhadov aj vyše 20-tisíc. Pochody sa konali aj v Košiciach, Trnave, Banskej Bystrici či Martine.
  • Pochody a spomienkové akcie prekročili aj hranice Slovenska, ľudia sa zišli aj v Prahe, Londýne, Edinburghu, Paríži, Haagu, Berlíne, Vancouveri, Hongkongu či Dubaji.

V centre Bratislavy sa popoludní zhromaždili tisíce ľudí. Občianski aktivisti zvolali pietne zhromaždenie aj do desiatok ďalších miest, kde sa podľa médií zišli stovky až tisíce ľudí. Zhromaždenia sa konali aj v zahraničí.

Počas pomienky na Jána Kuciaka a Martinu...
Počas spomienky na Jána Kuciaka a Martinu...
+18Účastníci počas pochodu Nechceme späť 90-te! na...

„Útok na novinárov = útok na nás všetkých,“ stálo na transparente, ktorý niesli ľudia v čele sprievodu v Bratislave.

V dave sa objavili aj plagáty s podobizňou Kuciaka a jeho zavraždenej priateľky, s ktorou sa dnes príbuzní a verejnosť naposledy rozlúčili v obci Gregorovce na východnom Slovensku (viac čítajte tu).

Pietne zhromaždenia za zavraždených Kuciaka a Kušnírovú sa v piatok konali aj v Českej republike.

Stovky ľudí sa podľa portálu Novinky.cz zišli pred slovenskou ambasádou v Prahe. Zhruba tisícka ďalších sa zúčastnila na pietnom pochode, ktorý prešiel centrom Brna, informoval server Blesk.cz.

Pred ambasádou v Prahe ľudia zapaľovali sviečky, na jej plot uväzovali biele a čierne stužky a pri fotografiách zavraždeného páru nechávali papieriky s odkazmi. Zhromaždenie sa nieslo v pokojnej atmosfére, medzi účastníkmi dominovali mladí ľudia.

V Brne sa približne tisíc ľudí zišlo na Malinovského námestí, odkiaľ krátko po 17.00 h zamierili na pochod centrom mesta, ktorí zakončili na Námestí Slobody. Tam následne s prejavmi vystúpili viacerí českí novinári. Pietne akcie sa podľa portálu Blesk.cz konali aj v ďalších českých mestách – v Ostrave, Liberci či Jablonci.

Situáciu sme sledovali online:

19:40 Dav, ktorý po pochode ostal pred Úradom vlády, sa už rozišiel. V Bratislave už aj na danej trase obnovili dopravu.

18:55 Ľudia pred Úradom vlády skandujú „hanba,“ „do basy,“ či „ešte prídeme.“ Organizátori s megafónmi ich vyzývajú na pokojný rozchod.

18:50 Niekoľko stoviek ľudí sa zišlo pred Úradom vlády, kde pískajú a vyjadrujú svoju nespokojnosť s pomermi na Slovensku.

18:35 Organizátori vyhlásili pochod za ukončený a prítomných vyzvali, aby sa v pokoji rozišli.

18:33 Účastníci na Námestí Slobody spievajú slovenskú hymnu.

18:31 Dav zatlieskal organizátorom aj dobrovoľníkom a tiež ľuďom, ktorí sa zúčastnili smútočných pochodov v ďalších mestách na Slovensku aj vo svete.

18:25 Posledným rečníkom je Martin M. Šimečka. V úvode si zaspomínal na revolučný november 1989 a protesty proti komunistickému režimu. „Nepoznáme meno vraha, no poznáme páchateľa – je ním korupcia,“ povedal Šimečka. „Ak sa nebudeme spoločne brániť, mŕtvych bude pribúdať,“ dodal. „Musíme sa brániť sami,“ povedal s odkazom, že novinári nepočuli od premiéra Fica ospravedlnenie.

18:21 Na pódium vystúpila herečka Táňa Pauhofová, ktorá číta list v mene českej investigatívnej reportérky Pavly Holcovej. Spomína v ňom na zavraždeného Jána Kuciaka. „Myšlienku nezabiješ, aj keby si veľmi chcel,“ znela posledná veta z listu.

18:18 Vražda Janka poukázala na to, že demokracia v našom štáte je ohrozená, povedal novinár Arpád Soltész.

18:12 Vo vestibule NR SR odhalili symbolický náhrobník novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martiny Kušnírovej.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš... Foto: SITA, Brano Bibel
KUCIAK: Symbolický náhrobník v NR SR Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová pri Symbolickom náhrobníku v priestoroch vestibulu NR SR.

18:10 Spomienková akcia v Zurichu.

18:06 Môžem sľúbiť, že budeme pokračovať vo všetkých príbehoch, ktoré začal Ján Kuciak, sľúbila šéfredaktorka Denníka Sme Beáta Balogová. Viackrát zopakovala, že na Slovensku „zavraždili novinára.“

18:03 Slovo si na Námestí Slobody zobral prezident Andrej Kiska. „Stojím tu, aby sme spoločne vzdali úctu dvom mladým ľuďom – Jánovi a Martine. Dnes to nemá byť o politike, má to byť o spomienke. Vzdajme im prosím úctu minútou ticha,“ vyzval.

17:57 Pochod v Bratislave dorazil na Námestie Slobody. Počet účastníkov je vyšší ako 10-tisíc. Očakávame prejavy prvých rečníkov.

17:52 Spomienková akcia v Martine.

17:43

17:42 Spomienkový pochod v Trnave.

17:41 Aktuálna situácia v Bratislave.

17:39 Aj Slováci žijúci vo Švajčiarsku si uctili pamiatku Kuciaka a Kušnírovej.

17:37 Spomienkový pochod v Trenčíne.

17:36 Pamiatku zavraždených si uctili aj v Prahe.

17:35 Pochod v Bratislave sa približuje k Námestiu Slobody.

17:27 Stovky ľudí sa zišli aj v Banskej Bystrici.

17:23 Na čele pochodu ľudia nesú transparent s nápisom „Útok na novinárov = útok na nás všetkých.“

17:19 Od spravodajcu Pravdy Vladimíra Mičudu: Na pochode v Bratislave sa účastnia tisícky ľudí, v dave sú vidieť čierne transparenty a tiež vlajky. Slovenské, české aj vlajky Európskej únie.

17:12 Pochod sa dal do pohybu, stovky ľudí smerujú na Námestie SNP.

16.47 Pani Andrea, ďalšia z účastníčok spomienky, má dcéru vo veku zavraždeného novinára. „Neviem si predstaviť, že by sa jej niečo také stalo len preto, že bojuje za spravodlivosť,“ hovorí.

16.40 „Záleží mi na našej krajine, nepáči sa mi, ako sa na Slovensku zaobchádza s ľuďmi,“ hovorí študentka Darina z Bratislavy o dôvodoch, prečo prišla na Hviezdoslavovo námnestie.

16.33 Zhruba 200 ľudí bolo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pol hodiny pred začiatkom jedného z mnohých pochodov za Jána a Martinu, ktoré sa organizujú najmenej v 50 slovenských a svetových mestách. Prítomní sú policajti, dobrovoľníci v reflexných vestách.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #pietna akcia #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018