S témou talianskych podnikateľov Slovákom pomôžu špičky svetovej investigatívy

"Uvítali sme, že náš vydavateľ, spoločnosť Ringier Axel Springer, posiela na Slovensko svojich najlepších investigatívcov z nemeckého Bildu, alebo švajčiarskeho Blicku, alebo z Business insideru, možno príde niekto z Politica a spoločne vytvoríme medzinárodný tím investigatívnych (novinárov), ktorý sa bude tejto téme venovať," uviedol šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

02.03.2018 07:47
debata (20)

Jeho vyjadrenie sa týkalo prípadu talianskych podnikateľov na Slovensku, na ktorom pracoval novinár Ján Kuciak pred tým, ako ho zavraždili. Peter Bárdy to povedal v relácii Fair Play, ktorá je spoločným projektom portálu a televízie Markíza.

Ozrejmil, že dátová žurnalistika, akej sa venoval Ján Kuciak je veľmi náročným odvetvím a je len málo ľudí, ktorí vedia čítať v číslach. Zahraničným novinárom podľa jeho slov vysvetlili, že na Slovensku existuje zvláštny štýl podnikania za účelom vytiahnutia peňazí cez vratky DPH. „Pripravili sme im manuál, v ktorom sme im vysvetlili, že na Slovensku existuje skupina podnikateľov, ktorí robia aj takýto biznis.“

Na prípade talianskych podnikateľov operujúcich na východnom Slovensku pracoval novinár Ján Kuciak z portálu Aktuality.sk, ktorého aj s priateľkou Martinou Kušnírovou zavraždili. Polícia vo štvrtok vykonala raziu na východe Slovenska v mestách Trebišov a Michalovce. NAKA zadržala sedem osôb, medzi nimi bol Antonino Vadala, ktorého zmienil Ján Kuciak vo svojom poslednom článku.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka