Slovensko ochromila poľadovica, autobusy v Bratislave meškajú hodinu

Vodiči by mali naďalej jazdiť opatrne. A to najmä na západnom a strednom Slovensku, kde na mnohých miestach treba počítať s poľadovicou, prípadne so zvýšením rizikom jej tvorby. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

02.03.2018 09:56 , aktualizované: 17:58
SR Bratislava Počasie Doprava poladovica Foto: ,
Na snímke dopravná situácia na cestách počas mrazivého počasia v Bratislave.
debata

Obozretne treba jazdiť hlavne v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. V súčasnosti stále platí výstraha prvého stupňa.

Slovenská správa ciest (SSC) v tejto súvislosti varuje pred poľadovicou alebo tenkou vrstvou zľadovateného snehu v Bratislave a okolí, ale tiež v oblasti Galanty, Nového Mesta nad Váhom, Trenčína, Dubnice nad Váhom a Tisovca. Stella centrum dopĺňa miesta o okolie Šamorína a Martina a o úsek R1 medzi Novou Baňou a Zvolenom.

Mrznúci dážď padá v okolí Nových Zámkov a Šurian, mrznúce mrholenie spôsobuje problémy aj na diaľnici D1 medzi Popradom a Prešovom. V okolí Lučenca treba počítať s hustým snežením a zasneženou vozovkou.

Podľa portálu zjazdnost.sk by však mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, cesty I., II. a III. triedy, ako aj horské priechody. Povrch vozoviek je miestami suchý až mokrý, prípadne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Nehody v Trnavskom kraji

Na nepriaznivé poveternostné podmienky a zvýšený počet nehôd upozorňuje polícia na území Trnavského kraja. Poľadovica je nahlásená na všetkých cestách regiónu, preto je potrebné, aby vodiči rýchlosť jazdy prispôsobili zamrznutej vozovke a svojim schopnostiam. Informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Na cestách na juhu kraja je podľa zjazdnost.sk námraza alebo zmrznutý sneh, v smere od Trnavy na Piešťany sú nahlásené mokré alebo vlhké vozovky.

Bratislava: MHD mešká viac ako 20 minút, prímestské spoje do 60 minút

Poľadovica a viaceré dopravné nehody na cestách naďalej komplikujú dopravnú situáciu v Bratislave. Mestská hromadná doprava (MHD) mešká aktuálne viac ako 20 minút, prímestská autobusová doprava do 60 minút.

„Z dôvodu poľadovice a veľkého množstva cudzích dopravných nehôd zaznamenáva dispečing dopravného podniku meškanie liniek MHD od 20 minút a viac,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Bez meškaní je zatiaľ električková doprava. Dispečing v súčasnosti nezaznamenáva, že by MHD do niektorých lokalít v hlavnom meste nepremávala.

Nepriaznivá dopravná situácia v Bratislave kompikuje aj premávku prímestskej autobusovej dopravy. Tá podľa hovorkyne Slovak Lines Evy Vozárovej mešká do 60 minút. Problém robia najmä upchaté cesty v hlavnom meste a ich stav, o niečo lepšia situácia je mimo Bratislavy.

Situácia na cestách za hranicami v Rakúsku je celý deň bezproblémová. Cestujúci smerujúci na rakúsky Schwechat sa tak nemusia obávať, že by zmeškali let. Autobusová linka premávajúca na letisko a zachádzajúca aj do Viedne, jazdí bez komplikácií.

Mesto Bratislava pracuje na zmierňovaní dopadov poľadovice na zjazdnosť komunikácií v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

„V skorých ranných hodinách začalo mesto s lokálnymi posypmi na celom území Bratislavy. Momentálne máme v teréne nasadenú všetku dostupnú techniku,“ uviedla.

Mesto žiada verejnosť o trpezlivosť. „Ospravedlňujeme sa ľuďom, ak sa naše vozidlá aj pre dopravné nehody nemohli dostať vždy načas tam, kde treba. Intenzívne pracujeme na tom, aby sme zmierňovali dopady zimy na dopravnú situáciu v Bratislave a čo najskôr sme zabezpečili prejazdnosť komunikácií,“ doplnila Onufer.

V hlavnom meste komplikovalo dopravu viacero nehôd. So zhustenou premávkou bolo preto podľa Stella centra počítať napríklad na križovatke Bajkalská a Trnavská, na D2 pred Mostom Lafranconi smerom do Petržalky, na zjazde z Prístavného mosta v smere na Einsteinovu či na Brnianskej v smere na Patrónku.

V Devínskej Novej Vsi skončilo pre poľadovicu viacero áut mimo cestu. Prímestská autobusová doprava v Bratislave a na území Bratislavského kraja mešká od 30 do 60 minút. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Podľa slov Vozárovej je na cestách poľadovica, vozovky nie sú posolené, šmýka sa a jazda nie je bezpečná. „Vodiči autobusov vyjadrujú obavy týkajúce sa bezpečnosti, a nakoľko práve vodiči nesú najväčšiu zodpovednosť, ak odmietnu pri tomto stave ciest nastúpiť na spoj, budeme to musieť akceptovať. Záleží nám v prvom rade na bezpečnosti a preto vyzývame cestárov, aby vyšli na cesty a situáciu riešili,“ upozornila Vozárová.

Mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave mešká 20 a viac minút. Problémy majú trolejbusy na Búdkovej ulici. TASR to potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. „Z dôvodu poľadovice a veľkého množstva cudzích dopravných nehôd, zaznamenáva dispečing DPB meškania MHD od 20 minút a viac. Z dôvodu zhoršených poveternostných podmienok má problém trolejbusová doprava na Búdkovej ulici,“ uviedla.

V Bratislave a okolí, ako aj v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky sa na cestách z dôvodu mrznúceho mrholenia tvorí poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Výnimkou sú priechody Vrchslatina, Vernár, Podspády, Huty, Chorepa, Súľová, Grajnár, Látky-Prašivá, Cukmantel a Herlianske Sedlo, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu.

Poľadovica komplikuje dopravnú situáciu v Bratislave. Mestská hromadná doprava (MHD) mešká 20 a viac minút. Problémy majú trolejbusy na Búdkovej ulici. TASR to potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

„Z dôvodu poľadovice a veľkého množstva cudzích dopravných nehôd, zaznamenáva dispečing DPB meškania MHD od 20 minút a viac. Z dôvodu zhoršených poveternostných podmienok má problém trolejbusová doprava na Búdkovej ulici,“ uviedla.

V Bratislave a okolí, ako aj v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky sa na cestách z dôvodu mrznúceho mrholenia tvorí poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #varovanie #poľadovica #polícia SR