Výcvik pilotov v Košiciach odštartujú Afganci

Nové výcvikové stredisko pre budúcich pilotov vrtuľníkov z celého sveta, ktoré je na letisku v Košiciach, privíta svojich prvých žiakov. Bude to sedemnásť študentov z Afganistanu, ktorí zasadnú do pomyselných školských lavíc už na budúci týždeň. Vzdelávať sa u nás budú šestnásť mesiacov.

02.03.2018 13:00
lietadlo, pilot Foto:
Budúci piloti vrtuľníkov sa najprv cvičia na trenažéri.
debata (3)

Výcvik pilotov bude v Košiciach zabezpečovať Slovak Training Academy (STA), investormi školiaceho strediska sú slovenská spoločnosť MSM Group v spolupráci s českou firmou European Air Services. Stredisko oficiálne otvorili v decembri minulého roku, od budúceho týždňa bude mať svojich prvých študentov – budúcich pilotov vrtuľníkov.

„Sedemnásťčlennú skupinu Afgancov tvoria väčšinou leteckí inžinieri, ale aj inžinieri s technickým zameraním. Podobný výcvik už absolvovali v Českej republike, teraz sa budú vzdelávať u nás. Potrvá im to rok aj štyri mesiace,“ informoval manažér STA Ivan Rudolf. Výcvik bude zameraný na záujemcov o pilotovanie vrtuľníkov z celého sveta a už teraz je oň veľký záujem.

„Za krátky čas sme zaznamenali o teoretickú aj praktickú výučbu mimoriadne veľký záujem z viacerých svetových krajín. Sme presvedčení, že do tohto regiónu sa oplatí investovať. Sú tu pracovití ľudia a aj historicky bol tento región vždy spojený s letectvom,“ zdôraznil riaditeľ výcvikového strediska v Košiciach Juraj Lauš.

Hoci vzdelávanie prvých budúcich pilotov sa ešte len začne, už dnes sa hovorí, že špeciálne školiace stredisko pre pilotov vrtuľníkov sa bude pre veľký záujem rozširovať. Lauš zatiaľ neprezradil, kde vznikne podobné stredisko, s istotou to však bude podľa neho opäť na východnom Slovensku.

Budúci piloti budú môcť pri výuke v Košiciach využívať nový vrtuľníkový simulátor na americký vrtuľník Black Hawk, ktorý tento týždeň predstavili verejnosti. Okrem neho budú môcť študenti využívať celkovo pätnásť vrtuľníkov. Medzi nimi sú aj štyri americké značky Sikorsky UH-60 Black Hawk, ktoré používa americká armáda. STA je podľa Lauša v Európe jediným civilným prevádzkovateľom týchto strojov.

„Teoretická časť výcviku bude prebiehať v angličtine a pokračovať bude výučbou odborných leteckých predmetov. Nasledovať bude praktický letecký výcvik na vrtuľníkoch Schweizer 269 a MD-500,“ konštatuje odborný vedúci celého projektu Peter Korba. Výstavba školiaceho strediska STA vrátane nákupu vrtuľníkov stála niekoľko desiatok miliónov eur a zrealizovala sa bez akejkoľvek pomoci štátu.

Stredisko budú môcť využívať na získanie leteckej praxe aj študenti Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Podľa jej dekana Stanislava Szaboa je výborné, že sa opäť dostáva do popredia východné Slovensko ako významný letecký región. „Som rád, že v roku osláv 45. výročia vysokoškolského leteckého vzdelávania v Košiciach a vďaka projektu akadémie tu opätovne ožíva tradícia praktického leteckého vzdelávania. Teší nás, že príchodom STA sa uzatvára pomyselný kruh poskytovania vzdelávania v našich špecializáciách pre študentov zo Slovenska a aj z ďalších krajín,“ zdôraznil Szabo.

Podľa slov rektora spomínanej košickej univerzity Stanislava Kmeťa vychovala ich škola aj s predchodcom Technickej univerzity, ktorým bola Vysoká vojenská letecká akadémia v Košiciach, za 45 rokov činnosti okolo 4 200 pilotov z Československa a vyše 2-tisíc zo zahraničia. K absolventom školy sa radia aj prvý československý kozmonaut Vladimír Remek a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #výcvikové stredisko #piloti