Na pochybenia pri poľnohospodárskych dotáciách upozornil slovenský úrad

Prideľovanie dotácií v poľnohospodárstve na Slovensku sprevádzali v minulosti nedostatky, na ktoré upozornil aj tamojší Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). O možnom zneužívaní európskych dotácií firmami talianskych podnikateľov spájaných s mafiou písal vo svojom nedokončenom článku zavraždený novinár Ján Kuciak. O možnom zneužívaní európskych fondov na Slovenskom sa zaujíma tiež Európska komisia.

02.03.2018 13:02
jan kuciak, urad vlady, kušnírová Foto: ,
Fotografia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pred Úradom vlády SR.
debata (5)

Slovenský NKÚ vlani po kontrole činnosti slovenskej poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá vypláca farmárom priame platby či dotácie z európskych fondov, upozornil na nedostatky v činnosti tejto štátnej inštitúcie. NKÚ v hodnotiacej správe zistil napríklad subjektívne nastavené kritériá pre hodnotenie žiadostí o dotácie či chýbajúce kontrolné mechanizmy.

Kontrola sa vzťahovala na obdobie bývalej jednofarebnej vlády premiéra Roberta Fica, ktorý stojí aj na čele terajšieho koaličného kabinetu. Súčasná ministerka poľnohospodárstva Gabriela Matečná vedenie PPA vymenila. Kuciak písal o miliónoch eur na priamych platbách a ďalších dotáciách, ktoré od PPA dostali spomínaní podnikatelia. Reportér oprávnenosť časti platieb spochybnil a tvrdil, že jedna z firiem žiadala peniaze napríklad za oveľa väčšiu výmeru plochy pôdy než skutočne obrábala.

Slovenská polícia v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Kuciaka a jeho partnerky vo štvrtok zadržala sedem osôb, medzi ktorými je podľa dostupných informácií aj taliansky podnikateľ Antonino Vadala, o ktorom Kuciak písal.

Slovenské policajné prezídium v piatok dopoludnia na otázku ČTK odmietlo spresniť, či spomínané osoby zostávajú zadržané, alebo či niektorú z nich polícia obvinila. Talianska polícia podľa agentúry ANSA v minulosti upozornila kolegov na Slovensku a medzinárodné orgány, že Taliani, ktorých vo štvrtok zadržali slovenskí kriminalisti, môžu byť napojení na obávanú kalábrijskou mafiu 'Ndrangheta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #poľnohospodárstvo #NKÚ #vražda novinára Jána Kuciaka