Žitňanská nedala Kaliňákovi žiadne ultimátum, tvrdí Bugár

Šéf koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár sa vyjadril k aktuálnej politickej situácii.

02.03.2018 13:12 , aktualizované: 15:13
Béla Bugár Foto: ,
Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po mimoriadnom rokovaní predsedníctva strany.
debata (23)

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nedala Robertovi Kaliňákovi žiadne ultimátum, vyhlásil v relácii Braňo Závodský Naživo šéf koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár.

Reagoval tým na špekulácie, ktoré tvrdili, že Žitňanská podmienila svoje zotrvanie vo funkcii Kaliňákovou demisiou.

Odchod Igora Janckulíka z poslaneckého klubu Mosta-Híd a vládnej koalície je podľa šéfa strany Bugára v poriadku a problém v ňom nevidí. Na odchode sa podľa jeho slov s Janckulíkom dohodol. „Je to absolútne v poriadku,“ skonštatoval Bugár v Exprese. Myslí si, že Janckulík bude vládnu koalíciu podporovať aj naďalej. Avizoval, že pri dôležitých návrhoch s ním zakaždým budú rokovať. „Takže to problém nie je,“ doplnil.

Bugár ďalej kritizoval opozičných politikov, ktorí v posledných dňoch usporiadali niekoľko tlačových konferencií, v rámci ktorých žiadali odstúpenie premiéra Fica, ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara.

„To, že OĽaNO a SaS súťažia, kto povie tvrdšie, kto obviní niektorého vládneho činiteľa, že má krvavé ruky, to je nemiestne,“ povedal šéf koaličnej strany.

Nejde mu o to, aby sa Smer vzdal ministerstva vnútra úplne. Bugár už včera na brífingu po ukončení rozšíreného predsedníctva strany uviedol, že Kaliňák by mal odstúpiť. Dodal však, že situáciu musí v prvom rade upokojiť Smer. „Lopta je na strane Smeru, keď budú reagovať, my si potom na základe toho urobíme nejaké závery,“ skonštatoval Bugár.

Neurčito sa vyjadril k téme odstúpenia policajného prezidenta Gašpara. Bugár uviedol, že o tom rozhodne nový alebo staronový minister vnútra.

Minulý týždeň zavraždili novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. Kuciak pracoval na článku o prepojení talianskeho organizovaného zločinu na ľudí z Úradu vlády SR, v texte sa napríklad spomínali mená štátnej radkyne Márie Troškovej a tajomníka Bezpečnostnej rady SR Viliama Jasaňa.

Tí sa do vyšetrenia prípadu svojich funkcií vzdali. Nedokončený text publikovali všetky relevantné slovenské médiá, vrátane Pravdy (Prečítať si ho môžete tu), ale aj prestížny európsky portál Politico.eu.

Hrnčiar a jeho traja kolegovia v klube Mosta-Híd a koalícii zostávajú

Zvyšní štyria poslanci Národnej rady SR, ktorí prišli do klubu Mosta-Híd z rozpadnutej Siete Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Eduard Adamčík, zostávajú v klube bugárovcov. Uviedol to Hrnčiar v reakcii na odchod Igora Janckulíka. Ten tiež prišiel do parlamentu so Sieťou, ale s kolegami prestúpil do Mosta-Híd.

„Aj po včerajšom zasadnutí, že my štyria zostávame v poslaneckom klube,“ povedal. Štvorlístok podľa jeho slov súhlasil s vyhlásením, ktoré predseda Béla Bugár dal médiám po rokovaní rozšíreného predsedníctva. Bugár povedal, že podľa Mosta-Híd by mal minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť, ale konať musí Smer.

„Budeme čakať na reakciu na toto vyjadrenie,“ povedal Hrnčiar. Nevidí dôvod na odchod z Mosta-Híd a koalície. „Vzhľadom k tomu, že teraz už zo strany opozície nejde o vyšetrenie vraždy novinára a jeho partnerky, ale o získanie moci, musíme byť zodpovednejší a súdržnejší ako kedykoľvek predtým,“ uviedol s tým, že on je za vyšetrenie prípadu a potrestanie páchateľov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018