Ospravedlňte sa novinárom za urážky, vyzval Fica šéf Reportérov bez hraníc

Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák informovali predstaviteľov medzinárodných reportérskych organizácií o všetkých krokoch, ktoré vláda doteraz urobila pre úspešné objasnenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

02.03.2018 13:17 , aktualizované: 18:22
SR Bratislava vláda premiér médiá reportéri... Foto: ,
Na snímke tretí zľava predseda vlády SR Robert Fico a druhý zľava minister vnútra SR Robert Kaliňák (obaja Smer) sa na Úrade vlády SR stretli s predstaviteľmi medzinárodných reportérskych organizácií.
debata

Informoval tlačový a informačný odbor úradu vlády. Predstavitelia medzinárodných organizácií – generálny riaditeľ Reportérov bez hraníc Christopher Deloire, reprezentant pre slobodu médií OBSE Harlem Désir a zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari sa s premiérom a ministrom stretli na úrade vlády.

Deloire na twitteri napísal, že premiéra Roberta Fica vyzval, aby vyjadril ľútosť nad urážkami novinárov a zastavil oslabovanie investigatívnej žurnalistiky. Oficiálny portál Reportérov bez hraníc dodáva, že Deloire vyzval premiéra, aby sa novinárom okrem vyjadrenia ľútosti aj ospravedlnil za niekoľko urážok v minulosti.

Napísal tiež, že Fico im na stretnutí povedal, že situácia v krajine je v súčasnosti hrozná a že by neželal nikomu, aby bol na jeho mieste. „My by sme na jeho mieste lepšie bránili investigatívnu žurnalistiku po tom, čo sa stalo,“ odporučil Deloire premiérovi.

Robert Kaliňák uviedol, že polícia spolupracuje so zahraničnými expertmi a dodal, že šéfredaktora portálu Aktuality.sk nadštandardne informujú o priebehu vyšetrovania. Premiér Robert Fico zároveň vyzval predstaviteľov žurnalistických organizácií, aby akýmkoľvek spôsobom prispeli k vyšetreniu tohto prípadu.

Premiér: Výzva na ospravedlnenie sa novinárom nepadla

Premiér Fico odmietol tvrdenia, žeby na stretnutí s predstaviteľmi zahraničných organizácií odznela výzva na jeho ospravedlnenie sa novinárom. Reagoval tak medializované informácie, podľa ktorých ho na ospravedlnenie sa za výroky z minulosti na adresu novinárov vyzval Christophe Deloire.

Rokovanie sa podľa tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov,“ uviedol tlačový odbor s tým, že premiér pritom ocenil konštruktívny dialóg.

Deloire podľa agentúry AP odsúdil „hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom“ vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. V tejto súvislosti šéf RSF skonštatoval, že „predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach.“ Zároveň vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je „zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Reportéri bez hraníc #vražda novinára Jána Kuciaka