Súdy si zachovali nezávislosť, reaguje Matovič na zastavenie stíhania

Okresný súd (OS) Bratislava I zastavil trestné stíhanie poslanca Národnej rady (NR) SR Igora Matoviča v prípade trestného činu ohovárania, nakoľko skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Pre TASR to povedal v piatok hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

02.03.2018 13:17 , aktualizované: 14:33
Igor Matovic, matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič.
debata (87)

„Okresný súd Bratislava I v trestnej veci obvineného I. M. uznesením zo dňa 23.2.2018 rozhodol tak, že trestné stíhanie pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin ohovárania zastavil, pretože skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,“ uviedol Adamčiak pre TASR.

Po preskúmaní spisového materiálu súd dospel k záveru, že neboli naplnené znaky daného trestného činu predpokladané Trestným zákonom. Súd pri rozhodovaní vychádzal aj z príslušnej judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva.

„Uznesenie zo dňa 23.2.2018 nie je právoplatné, prokurátor a obvinený majú právo podať sťažnosť do troch dní od oznámenia rozhodnutia, v danom prípade od doručenia rozhodnutia,“ dodal Adamčiak.

Obvinený poslanec Igor Matovič v reakcii uviedol, že je rád, že aspoň súdy si zachovali nezávislosť. „Polícia a prokuratúra sa snažila robiť nadprácu. Som rád, že aspoň na súdoch je to so zdravým rozumom,“ povedal Matovič.

Informácie v schránke

Krajská prokuratúra v Bratislave v prípade tvrdení Igora Matoviča o údajnom účte premiéra Roberta Fica (Smer) v daňovom raji v Belize podala obžalobu 14.9.2017.

S informáciou o Ficovi vyrukoval Igor Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

Milióny v Belize

Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa Igora Matoviča 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

Polícia informácie Igora Matoviča preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #trestné stíhanie #Igor Matovič