Chrípka pomaly ustupuje, chorých ubudlo

Na celom území Slovenskej republiky je epidémia akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO). Lekári v 9. kalendárnom týždni zaznamenali 83 723 chorých a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o 15,6 percenta.

02.03.2018 14:41
cakaren pacient chripka poliklinika Kramare Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 169 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 093), zápaly pľúc (632) a zápaly stredného ucha (444). Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Lekári nahlásili aj 14 233 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 17 percent z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 24,3 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 15 až 19-ročných.

V 9. kalendárnom týždni zatvorili 67 materských škôl – 32 v Trnavskom kraji, 16 v Nitrianskom kraji, sedem v Prešovskom, päť v Žilinskom, tri v Košickom, dve v Trenčianskom a po jednej v Bratislavskom a Banskobystric­kom kraji.

Žiaci sa tiež neučili v 28 základných školách (16 v Trnavskom kraji, deväť v Nitrianskom, jedna v Prešovskom, jedna v Trenčianskom a jedna v Žilinskom kraji). Pre vysoký počet chorých sa neučilo ani v troch stredných školách, a to po jednej v Trnavskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chorobnosť