V Gregorovciach sa rozlúčili so zavraždenou Martinou Kušnírovou

Poslednej rozlúčky s nebohou snúbenicou novinára Jána Kuciaka sa zúčastnili desiatky ľudí.

02.03.2018 16:37 , aktualizované: 17:27
Gregorovce, Martina Kušnírová, pohreb POX Foto: ,
Posledná rozlúčka s Martinou Kušnírovou v obci Gregorovce pri Prešove. Martina Kušnírová bola zavraždená spolu s novinárom Jánom Kuciakom v obci Veľká Mača v okrese Galanta.
debata (9)

V kostole v obci Gregorovce sa konal pohreb zavraždenej Martiny Kušnírovej, ktorej život vyhasol rukou neznámeho páchateľa v obci Veľká Mača.

Spolu s ňou zavraždili aj jej snúbenca Jána Kuciaka, ktorý pracoval ako investigatívny novinár.

Veľký počet ľudí sa v piatok v dedine Gregorovce na východnom Slovensku prišiel naposledy rozlúčiť s Martinou Kušnírovou, snúbenicou novinára Jana Kuciaka. Oboch zastrelil minulý týždeň doposiaľ neznámy páchateľ v ich dome na druhom konci krajiny. Dievča, ktoré z dediny neďaleko Prešova pochádzala, bola do rakvy uložená v bielych svadobných šatách, uviedol server Sme.sk.

Krátko pred začiatkom obradu v rímskokatolíckom kostole zaznela pieseň Jaromíra Nohavicu Sarajevo. Kňaz pred smútiacim davom pripomenul rôzne podoby zla – a za inštitucionali­zované zlo označil mafiu, ktorá kvôli peniazom zavraždila dvoch mladých ľudí. „Stôl plný peňazí je ťažký cynizmus, veď z lásky k peniazom sa toto všetko stalo,“ povedal farár a vyzval ľudí, aby svoju pozornosť venovali láske, priateľstve a spravodlivosti.

Tragický odchod Martiny podľa webu Pluska.sk zasiahol celú obec. „Verím, že jej smrť nebola márna a že v našej spoločnosti nastane zmena k lepšiemu,“ povedal na pohrebe starosta Slavomír Verčimák.

Kuciak bude pochovaný v sobotu, tiež v rodnej obci, teda v Štiavniku pri Bytči na severozápade Slovenska.

Na pamiatku Kuciaka a jeho snúbenice – obaja boli zavraždení vo veku 27 rokov, svadbu mali naplánovanú na máj – sa majú v piatok v podvečer v desiatkach slovenských miest a tiež v zahraničí konať zhromaždenia.

Vyšetrovatelia zatiaľ vychádzajú hlavne z toho, že dôvodom k vražde mohla byť novinárova snaha odhaľovať organizovaný zločin. Kuciak písal tiež o možných daňových a dotačných podvodoch, do ktorých by mohli byť zapletení aj ľudia spájaní s vládnou stranou premiéra Roberta Fica. Prípad dvojnásobnej vraždy otriasa slovenskou politikou, zaujíma sa o neho aj Európska únia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #vražda novinára Jána Kuciaka