Taliansky novinár o chápadlách ‘Ndranghety na Slovensku

Podľa jednej z vyšetrovacích verzií by za vraždou mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice mohla stáť talianska mafia ‘Ndrangheta. Práve jej činnosti sa zavraždený venoval v poslednom článku.

03.03.2018 09:00
debata (34)

„Pre šikovných ľudí z ‘Ndranghety je Slovensko miestom, kde sa môžu voľne pohybovať a pôsobiť bez toho, aby ich niekto spoznal,“ vysvetlil v rozhovore pre Pravdu investigatívny taliansky novinár Antonio Aldo Papaleo, ktorý má s touto zločineckou organizáciou vlastné skúsenosti.

Polícia pracuje aj s verziou, že vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka mohla súvisieť s talianskou mafiou ‘Ndrangheta. Má táto organizácia chápadlá i na Slovensku?

Talianske zločinecké organizácie neustále hľadajú nové možnosti, ako preprať špinavé peniaze a znova ich investovať v zahraničí. ‘Ndrangheta, kalábrijská mafia, je z nich všetkých „najkozmopolit­nejšia“ a aktívna je hlavne v medzinárodnom obchodovaní s drogami a so zbraňami. Tieto organizácie boli schopné infiltrovať sa hlboko do nemeckého hospodárstva, ale aj do ekonomík východoeurópskych štátov.

Po masakre v pizzerii v nemeckom meste Duisburg nemecká vláda vyvinula aktivitu, aby tieto zločinecké skupiny vytlačila z krajiny. Preto svoju pozornosť obrátili na Slovensko, Česko a Poľsko.

Často sú schopné manipulovať verejné súťaže a štátne tendre po celom svete. Len nedávno vyšetrovanie preukázalo prítomnosť jednej mafiánskej rodiny ‘Ndranghety s veľkým vplyvom na austrálsku ekonomiku a miestnu politiku. Aktuálny prípad zo Slovenska sa zdá byť ešte alarmujúcejší. Nino Vadala, ktorý sa v tejto súvislosti spomína, je totiž synom Giovanniho „Cappiddazzu“ Vadalu, synovca Domenica „Micu U lupu“ Vadalu. „Micu U lupu“ bol v minulosti šéfom kalábrijskej mafie a jeho brat Antonino sa staral o obchody týchto mafiánskych rodín.

Čím je pre taliansku ‘Ndranghetu Slovensko také zaujímavé? V akých oblastiach tu pôsobí?

Mená a príbehy z talianskeho podsvetia tu nie sú známe, takže pre šikovných ľudí z ‘Ndranghety je Slovensko miestom, kde sa môžu voľne pohybovať a pôsobiť bez toho, aby ich niekto spoznal. Pripočítajte si k tomu slabé regulácie finančných tokov a máte ideálnu základňu pre zločinecké operácie. Na Slovensku dokážu skrývať svoje nelegálne získané bohatstvo a pritom si užívať. V každom prípade, sprenevera verejných financií, štátne tendre, podvody s DPH a obchodovanie so zbraňami môžu byť pre nich zaujímavými vedľajšími aktivitami.

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka... Foto: TASR, Roman Hanc
polícia Michalovce razia Kuciak V súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice zadržalo vo štvrtok špeciálne komando na východe Slovenska sedem podozrivých osôb talianskeho pôvodu.

V ktorých krajinách východnej alebo strednej Európy je aktívna talianska mafia?

Po masakre v pizzerii v nemeckom meste Duisburg (incident z augusta 2007, keď pri vybavovaní účtov medzi dvoma klanmi ‘Ndranghety zastrelili šesť Kalábrijčanov, pozn. red.), nemecká vláda vyvinula aktivitu, aby tieto zločinecké skupiny vytlačila z krajiny. Preto svoju pozornosť obrátili na Slovensko, Česko a Poľsko. Podľa všetkého sa tu – až dosiaľ – mohli slobodne skrývať a zisk zo svojich domácich operácií (machinácií a obchodovania s drogami v južnom Taliansku) znova investovať. Dokonca objavili nové spôsoby, ako zarobiť peniaze. Zostáva mi len dúfať, že to, čo sa teraz stalo, zmení postoj slovenských inštitúcií voči organizovanému zločinu.

Novinárov na Slovensku nevraždili ani v ťažkých časoch „divokých 90. rokov“, keď im nanajvýš podpálili auto. Mafia v Taliansku sa však neštíti ani vraždy politikov či sudcov. V súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice polícia zadržala Antonina (Nina) Vadalu, o ktorom ste už hovorili, a ďalších Talianov. Myslíte si, že by za týmto zločinom naozaj mohla stáť ‘Ndrangheta?

Vadala bol subjektom posledného článku Jána Kuciaka, preto je podozrivý. Ale nemyslím si, že to je pravý dôvod, prečo ho zadržali. Je veľmi pravdepodobné, že to rýchlo spravili preto, aby po zverejnení článkov neušiel. Preto si myslím, že v tejto chvíli proti nemu ešte nemajú jasný dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka. Musíme si počkať na výsledky policajného vyšetrovania.

Máte osobnú skúsenosť s ‘Ndranghetou v Taliansku či na Slovensku? Žili ste tu niekoľko rokov, stretli ste sa vtedy s nejakými členmi tejto organizácie?

Som investigatívny novinár, ktorý pracuje v utajení. Veľakrát som sa infiltroval do podsvetia. Posledná vec, na ktorej som pracoval, bolo vyšetrovanie ilegálneho stávkovania, ktoré organizovala sicílska mafia. Viedlo to k policajnej operácii s názvom Koniec hry, pri ktorej zadržali asi 30 podozrivých. Takže áno, pri práci som sa stretával a priatelil s niekoľkými ľuďmi, ktorí boli preukázateľne členmi mafie a ‘Ndranghety. Musel som s nimi tráviť voľný čas aj oddychovať. Ich spoločnou charakteristikou je amorálnosť, pre ktorú nemá ľudský život nijakú hodnotu.

Aká nebezpečná je ‘Ndrangheta v Taliansku? Čomu sa venuje?

Podľa údajov z USA a medzinárodných protidrogových agentúr financuje ‘Ndrangheta takmer celý svetový obchod s kokaínom. Venuje sa aj vydieraniu, podvodom a ďalším trestným činnostiam. Často sa uchyľuje k slepému násiliu, najmä v prípade, ak ide o mafiánske vojny medzi rôznymi rodinami.

Ľudia u nás nechápu, ako je možné, že si Taliani, ktorí sú podozriví zo styku s kalábrijskou mafiou, už roky pokojne žijú na Slovensku a bez problémov sa venujú svojim pochybným obchodom. Čo proti tomu môžeme urobiť?

My ako novinári už svoju časť robíme. Odhalili sme a budeme ďalej odhaľovať každý zločin alebo krivdu. Lenže to nie je len výsada novinárov. Je to aj úloha pre občiansku spoločnosť. Dúfam, že obeta Jána a Martiny pomôže obyčajným ľuďom na Slovensku postaviť sa proti skorumpovanej politike a organizovanému zločinu.

Antonio Aldo Papaleo

  • Taliansky investigatívny novinár, ktorý pracoval napríklad pre taliansku televíziu RAI a švajčiarsku televíziu RSI.
  • Niekoľko rokov pôsobil aj na Slovensku a v Českej republike, kde odhaľoval napríklad loby tabakového priemyslu v ČR a obchodovanie so zbraňami v SR.
  • Spolupracoval i na reportážach o obchodovaní s ľuďmi a medzinárodných adopciách.
  • V roku 2014 sa stal kľúčovým svedkom v prípade slovenského podnikateľa, ktorého pre pranie špinavých peňazí zadržali v Hongkongu.
  • Po tomto odhalení musel ujsť do Thajska, kde sa ho pokúsili zabiť.
  • Miesto svojho pobytu odvtedy tají.
  • Svojho času viedol českú pobočku Asociácie európskych novinárov a bol tiež regionálnym partnerom Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #talianska mafia #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová #Ndrangheta #vládna kríza 2018