V noci prepustili Talianov zadržaných pri štvrtkovej razii

Všetkých siedmich zadržaných Talianov v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka prepustili v noci z piatka na sobotu.

03.03.2018 09:43 , aktualizované: 14:57
debata (453)

Informoval o tom portál tvnoviny.sk, ktorý napísal, že prepustenie sa odohralo v čase od 23:00 hodiny do 1:00 hodiny, keď bol jeden zo zadržaných, Sebastiano Vadala, v nemocnici pre bolesti hrudníka.

Informáciu o prepustení potvrdilo aj prezídium policajného zboru. „ Vyšetrovateľ v zákonnej lehote (48 hodín), ktoré má k dispozícii, preveroval a zisťoval skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia. Po lehote 48 hodín boli osoby zo zadržania prepustené," uvádza sa v stanovisku. Bližšie informácie polícia neposkytla. Dá sa však predpokladať, že v súvislosti s vraždou nikoho neobvinili.

Vačok: Ak neboli dôvody na väzbu, museli zadržaných prepustiť

Pokiaľ policajti nemali dôvody na obvinenie a väzbu, museli zadržaných prepustiť. Zareagoval v sobotu na prepustenie talianskych občanov v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti advokát Peter Vačok. Podľa jeho slov „dôvodné podozrenie nie je len možný motív a motív nestačí“.

Zákonná lehota policajtov, aby vzniesli obvinenie, je 48 hodín. „Policajt môže zadržať človeka nie iba keď si zmyslí, alebo to chce, ale môže zadržať, pokiaľ sú dôvody väzby. To znamená, že osoba, osoby sú dôvodne podozrivé, že spáchali trestný čin taký a plus okrem toho, že by mohli byť obvinené. Okrem toho že sú tam aj dôvody väzby a pokiaľ to policajti nemajú, tak ich musia pustiť,“ dodal na záver Vačok.

Prokuratúra mlčí

Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa nebude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súčasnosti k prepusteniu Talianov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky vyjadrovať, uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Dozorujúci prokurátor ÚŠP vydal už v stredu písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor (PZ) SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.

Týka sa to prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. „Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA. Tlačová beseda prezidenta PZ Tibora Gašpara v Košiciach sa konala po predchádzajúcom súhlase a konzultácii s dozorujúcim prokurátorom,“ uviedla vtedy Tökölyová.

Podľa jej slov vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor budú postupovať v zmysle Trestného poriadku.

Štvrtková razia

Polícia vykonala vo štvrtok 1. marca 2018 v Trebišove raziu v dome, ktorý sa spája s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom, ktorého spomínal vo svojom poslednom článku zavraždený investigatívny novinár portálu Aktuality.sk, Ján Kuciak. Dom na Ružovej 12 v súčasnosti patrí podľa informácie z katastra firme AV-Real, o ktorej sa v článku píše tiež. Vlastniť ju má Antoninov brat Sebastiano.

Medzi zadržanými Talianmi bol Antonino Vadala (42). Okrem neho zadržali aj Sebastiana Vadalu (45), Bruna Vadalu (40), Diega Rodu (62), Antonia Rodu (58,) Pietra C. (26) a Pietra C. (54).

Polícia v nedeľu krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam.

453 debata chyba
Viac na túto tému: #prepustenie #zadržanie #vražda novinára Jána Kuciaka