Xenofóbne postoje majú mladí pri otázke bezpečnosti, ukázal prieskum

Nenávistné, rasistické a xenofóbne prejavy sú čoraz častejšie v Európe aj na Slovensku a preferencie extrémistických politických strán rastú. To, ako túto situáciu vnímajú mladí ľudia u nás, zisťoval výskum Slovenského národného strediska pre ľudské práva. Aké sú postoje mládeže?

03.03.2018 11:00
debata (11)

Všetci sú si rovní

Medzi pozitívne zistenia výskumu patrí, že vyše 81 percent respondentov súhlasilo s tvrdením „všetci ľudia sú si rovní“. Takmer 62 percent opýtaných súhlasilo tiež s tým, že pre spoločnosť je priaznivé, ak sa skladá z ľudí z rozmanitých rasových, kultúrnych, etnických a náboženských skupín. Napriek tomu si viac ako 80 percent respondentov uvedomuje vo svojom okolí existenciu negatívnych predsudkov voči rozličným skupinám ľudí.

Prenášanie zodpovednosti

V rámci postojov k náboženským skupinám až 40,29 percent respondentov priznalo, že vníma negatívne moslimov. Tento postoj nie je veľmi prekvapivý, keďže ľudia považujú moslimov za hlavných strojcov teroristických útokov. Takéto zovšeobecňovanie prenáša nenávistný postoj na všetkých príslušníkov danej skupiny.

Viac ako 10 percent respondentov vníma negatívne a skôr negatívne aj židov, avšak 55-percetný podiel neutrálnych odpovedí je vyšší ako u ostatných náboženských skupín. Pozitívny postoj k židom prejavilo viac ako 34 percent opýtaných. Najviac mladých ľudí, až 70 percent, malo kladný postoj ku kresťanom.

Vzťah k etniku a národnosti

Vo vzťahu k rasovým a etnickým skupinám prekvapilo zistenie, že pozitívne postoje k černochom (55%) prevažujú nad kladnými postojmi k Ázijcom (44,9%). Rómov vníma pozitívne len 14% opýtaných a sú považovaní za najproblematic­kejšiu skupinu v spoločnosti.

V rámci národností prevládajú medzi mladými ľuďmi pozitívne postoje k Slovákom (83,37%), po nich nasledujú Česi, Rakúšania a Poliaci. Naopak najproblematickejší sa ukázal vzťah k Maďarom, za ktorými nasledovali Ukrajinci.

Neviditeľný strašiak

Najvýraznejšie sa prejavili xenofóbne postoje mladých ľudí pri otázke bezpečnosti. V prípade prítomnosti ľudí z iných kultúr, iného vierovyznania či národnosti sa necíti bezpečne viac ako 33 percent opýtaných.

Výskum medzi mladými

Do dotazníkového výskumu sa na Slovensku zapojilo 21 škôl, 1 323 žiakov a študentov vo veku 11 až 19 rokov. Analýza sa zamerala na postoje mladých ľudí k náboženským skupinám (kresťania, ateisti, moslimovia, židia), k rasovým a etnickým skupinám ( černosi, Ázijci, Rómovia), aj k ľuďom zo susedných krajín na základe národnosti (Slováci, Česi, Maďari, Ukrajinci, Rakúšania).

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #rasizmus #xenofóbia