Na poslednú rozlúčku s novinárom Jánom Kuciakom prišli stovky ľudí

Ak sa vrah domnieval, že Jána umlčí, dosiahol pravý opak, povedal na poslednej rozlúčke so zastreleným novinárom Jánom Kuciakom arcibiskup Stanislav Zvolenský.

03.03.2018 14:11 , aktualizované: 18:29
pohreb, kríž, Ján Kuciak Foto: ,
Kríž v Štiavniku, kde pochovali zavraždeného novinára Jána Kuciaka.
debata

„Kto siaha na životy žurnalistov, siaha aj na slobodu Slovenska a to nemôžeme pripustiť. Prácu novinárov si treba vážiť, aj popri všetkých názorových rozdieloch. Sú práci telom i dušou oddaní a ochotní prinášať za ňu veľké obete. Je tragické, keď sa žurnalistom dostane ocenenia až vtedy, keď sa stane nešťastie,“ dodal arcibiskup, ktorý pohrebnú svätú omšu v kostole sv. Františka z Assisi celebroval.

„Ako so svojou mocou nakladajú tí, ktorým sme túto moc zverili? To je veľmi vážna otázka,“ pokračoval Zvolenský, „To, ako bude vyšetrená ich smrť (Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej), veľmi ovplyvní odpoveď na túto otázku. Veľmi si želám, aby vinníci neunikli spravodlivosti.“

Na poslednú rozlúčku s Jánom Kuciakom v jeho rodnej obci, Štiavniku pri Bytči, prišli stovky ľudí, mnohí z nich sa nezmestili do kostola, a tak stoja pred ním. S novinárom sa v Dome smútku ľudia lúčili ešte pred samotným obradom. Podľa tlačovej agentúry SITA bolo ľudí viac ako tisíc.

Ľudia na pohrebe Jána Kuciaka stoja pred plným... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Ján Kuciak pohreb Ľudia na pohrebe Jána Kuciaka stoja pred plným kostolom.

Svoj prenosový voz tam mala aj Česká televízia, v okolí boli autá s poznávacími značkami zo všetkých kútov Slovenska.

Pri príležitosti poslednej rozlúčky si uctil pamiatku tragicky zosnulého novinára aj Žilinský samosprávny kraj. „Ako županka jeho rodného kraja som vyzvala aj ostatných predsedov krajov, aby sa pripojili k spomienke naňho a jeho snúbenicu vyvesením čiernej zástavy na jednotlivých úradoch. Obaja si zaslúžia, aby sme si ich navždy pamätali a najmä uctili ich pamiatku,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá sa zúčastní poslednej rozlúčky so zavraždeným novinárom.

V Žiline vlaje čierna zástava

Žilinský samosprávny kraj v sobotu vyvesil čiernu zástavu na znak úcty a pamiatky tragicky zosnulej dvojici mladých ľudí. „Nechcem žiť v krajine, kde sa vraždia nevinní mladí ľudia len preto, že snívajú o lepšom a krajšom Slovensku. V práci Janka Kuciaka musíme pokračovať všetci, ktorí tiež chceme mať zo Slovenska lepšiu a slušnú krajinu,“ dodala Jurinová.

S jeho družkou Martinou Kušnírovou sa ľudia rozlúčili už v piatok, takisto v jej rodnej obci, v Gregorovciach na východnom Slovensku.

Oboch zastrelil minulý týždeň doposiaľ neznámy páchateľ v ich dome vo Veľkej Mači, kde ich v nedeľu našla polícia.

Na pamiatku Kuciaka a jeho snúbenice – obaja boli zavraždení vo veku 27 rokov, svadbu mali naplánovanú na máj – sa v piatok v podvečer v desiatkach slovenských miest a tiež v zahraničí konali zhromaždenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #posledná rozlúčka #vražda novinára Jána Kuciaka