Lörincz: Urážky politikov voči novinárom sú nehorázne

Za nehorázne označil nadávky politikov voči novinárom Július Lörincz, bývalý predseda Tlačovej rady Slovenskej republiky (TR SR) v nedeľnej relácii TA3 V politike, ktorej témou bola vražda investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka.

04.03.2018 12:03
debata (114)

S jeho partnermi v diskusii sociologičkou Silviou Porubänovou a Pavlom Múdrym, členom TR SR, sa zhodli na tom, že Slovensko stratilo v zahraničí kredibilitu, ktorú malo aj preto, že politici vraždu dvoch mladých ľudí zneužívajú na svoje mocenské záujmy.

Naši predstavitelia hovoria o tom, že Slovenská republika sa vždy vysoko umiestňuje v rebríčkoch slobody tlače. Treba však povedať, že po tomto roku už vysoko nebudeme, vyhlásil Pavol Múdry a dodal, že Slovensko sa v týchto rebríčkoch neumiestňovalo vysoko kvôli politikom, ale skôr napriek nim.

Pavol Múdry hovoril aj o dlhoročných útokoch na novinárov zo strany politikov, ktoré tiež prispeli k tomu, že novinári na Slovensku stratili kredit v očiach verejnosti. Tá ich podľa neho vníma skôr ako svojho nepriateľa a nie ako svojho zástancu.

Počul som aj také hlasy, ktoré hovorili: „Tak im treba,“ uviedol Pavol Múdry, a takéto hlasy rázne odsúdil.

Július Lörincz tiež spomenul snahy politikov zoštátniť verejnoprávne médiá a podotkol, že ide o zlé chápanie úlohy médií, ktoré by v prvom rade mali slúžiť verejnosti a nie politikom, či režimu.

„Ak táto beznádejná situácia a nezmyselná vražda bude mať nejaký dodatočný zmysel, tak dúfam, že to bude vyčistenie slovenských káuz,“ povedala sociologička Silvia Porubänová.

Diskutujúci ocenili to, že slovenskí novinári sa spojili a vydali posledný článok Jána Kuciaka. Július Lörincz zároveň vyjadril nádej, že novinári nebudú naďalej rozdelení a spoja sa napríklad v profesijných organizáciách.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelil minulý týždeň doposiaľ neznámy páchateľ v ich dome vo Veľkej Mači, kde ich v nedeľu našla polícia.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #diskusia #vražda novinára Jána Kuciaka