SaS žiada predčasné voľby a odchod Fica a Kaliňáka

Ak neodstúpi Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar, SaS bude iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde.

05.03.2018 10:32
debata (76)

Opozičná SaS podporuje predčasné voľby a žiada, aby do nich dovládol kabinet bez premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). Ak neodstúpi Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar, SaS bude iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii v Bratislave.

Jasne hovoríme, že v predčasných voľbách vidíme riešenie. Nech ľudia povedia, akú chcú vládu.
Richard Sulík

Prezident Kiska v nedeľu oznámil, že začne rokovania s politickými stranami o ďalšom vývoji na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Riešenie vidí v rozsiahlej rekonštrukcii vládneho kabinetu alebo predčasných parlamentných voľbách.

„Prekonať krízu nie je možné kozmetickými úpravami, ale zmenou tejto vlády. SaS podporuje skrátenie volebného obdobia Národnej rady. Jasne hovoríme, že v predčasných voľbách vidíme riešenie. Nech ľudia povedia, akú chcú vládu,“ povedal Sulík. Do volieb musí podľa jeho slova dovládnuť vláda bez účasti Fica a Kaliňáka. „Sú dôvodne podozriví, že objektívne vyšetrenie dvoch vrážd nie je možné,“ doplnil Sulík.

Odchod Fica a Kaliňáka je podľa jeho slov jediná možnosť ako nezávisle vyšetriť vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová poukázala, prečo nemožno podľa SaS veriť v nezávislé vyšetrenie vraždy, kým je na čele vlády Fico a ministrom vnútra Kaliňák. Fico mal podľa jej slov správy z pitvy, ktorá má byť súčasťou vyšetrovacieho spisu, do ktorého by nemal mať prístup. Pri Kaliňákovi poukázala, že Vadalovci a Rodovci majú v legálnej držbe strelné zbrane, hoci Kaliňák tvrdí, že na nich polícia usilovne pracovala. „Ako je potom možné, že títo ľudia na území SR mali v legálnej držbe strelné zbrane?“ poukazuje Ďuriš Nicholsonová.

SaS zároveň odmietla obvinenia, ktoré jej adresoval Kaliňák, že vyplatila dotácie a DPH rodine Vadalovcov, ktorá sa spomína v súvislosti s talianskou mafiou a Kuciakovou vraždou. Jana Kiššová z SaS sa zároveň pýta, čo robil Kaliňák, ak boli peniaze neoprávnene vyplatené. „Prečo títo ľudia nesedia v base?“ pýta sa Kiššová.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #vládna kríza 2018 #SASKA