Matečná žiada od Nicholsonovej ospravedlnenie pre výroky spájajúce ministerku s mafiou

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) označila tvrdenia Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) o jej údajnom prepojení na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska za nepravdivé. "Útok podpredsedníčky parlamentu sa ma hlboko dotkol a to nielen mňa, ale celej mojej rodiny," uviedla ministerka so slzami v očiach.

05.03.2018 10:42 , aktualizované: 11:51
MPRV Matečná PPA Kožuch obvinenia Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas tlačovej konferencie na tému: Poslankyňa Nicholsonová zavádza, vyvrátili sme všetky jej tvrdenia.
debata (148)

Opozičná poslankyňa sa minulý týždeň snažila poukázať na údajné prepojenie ministerky Matečnej na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska počas pôsobenia v čele Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Matečná mala údajne v roku 2015 podpísať zmluvu s Antoniom Rodom ako konateľom firmy TRA.CE.R, s.r.o. Roda je spájaný s kauzami, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak. „Toto klamstvo je ľahko vyvrátiteľné. Antonio Roda sa stal spolumajiteľom a konateľom firmy až v roku 2016. Za obdobia pôsobenia generálnej riaditeľky Gabriely Matečnej v pozemkovom fonde neexistuje žiadna zmluva s firmou Tracer, kde by bol konateľom Antonio Roda, o čom svedčí aj centrálny register zmlúv,“ uviedol 4. marca hovorca agrorezortu Michal Feik.

Matečná uvidla, že s Rodom, ktorý je spájaný s talianskou kalábríjskou mafiou, v čase jej pôsobenia na SPF (2012 až 2016) nepodpísala ani jednu zmluvu. Zároveň uviedla, že „dávala podpis iba k dodatkom už starších zmlúv“.

„Za pôsobenia Gabriely Matečnej ako generálnej riaditeľky SPF ide v drvivej väčšine o dodatky k existujúcim zmluvám siahajúcich 15 rokov do minulosti. Predmetom týchto dodatkov bolo najmä zvyšovanie nájmu či inventarizácia skutočnej užívanej výmery,“ ozrejmil Feik a upozornil, že zmluvy prevažne platili aj za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bola tiež strana SaS.

Ministerka uviedla, že tvrdenia Nicholsonovej napáchali v jej živote veľké škody. "Ani jedno z obvinení nie je pravdivé. Slovenský pozemkový fond rozanalyzoval slová Lucie Nicholsonovej a zistil viaceré nezrovnalosti.

Na mieste ministra vnútra by Matečná vyvodila politickú zodpovednosť

Gabriela Matečná by na mieste ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) vyvodila politickú zodpovednosť. Uviedla to na tlačovej konferencii, na ktorej tiež doplnila, že „o všetkom sa bude rokovať na utorkovej koaličnej rade s našimi partnermi“.

Na odstúpenie ministra vnútra vyzýva nielen opozícia, ale aj časť koalície. Jeho odchod požaduje aj časť koaličnej strany Most-Híd. Tí zvolali aj republikovú radu, ktorá zasadne 12. marca a rozhodne o ďalšom postupe strany.

Samotná ministerka vidí v konaní opozičnej poslankyne prejav hlbokej neznalosti problematiky pozemkového práva a systému vyplácania podpôr na poľnohospodársku pôdu zo zdrojov EÚ. Nicholsonovej vystúpenie vníma ako urážku všetkých slušných zamestnancov SPF aj PPA, ktorí pracujú v spleti zložitých pozemkových vzťahov. „Vzhľadom na preukázateľnú odbornú neznalosť poslankyne v tejto oblasti žiadam, aby sa zdržala akýchkoľvek ďalších komentárov v súvislosti s poľnohospodár­stvom,“ uviedla Matečná.

„Vyzývam vás aby ste sa mi ospravedlnili a ak tam neurobíte, zvážim ďalšie kroky voči vašej osobe,“ dodala Gabriela Matečná.

Matečná požiadala zároveň verejnosť, aby „sme nechali vyšetrovateľov robiť si svoju prácu a vyšetrovať vraždu novinára a jeho priateľky. Tento čin sa ma osobne dotkol, nakoľko som matka dvoch detí,“ uviedla Matečná.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Nicholsonová #Gabriela Matečná #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018