Prezident prijal abdikáciu Mareka Maďariča, úrad povedie Pellegrini

Prezident SR Andrej Kiska prijal v pondelok abdikačný list ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer).

05.03.2018 14:22
Marek Maďarič Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska prijal demisiu ministra kultúry Mareka Maďariča.
debata (80)

Ten sa rozhodol skončiť vo vládnej funkcii po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Maďarič však ostáva na svojom poste až do vymenovania jeho nástupcu.

Funkciu ministra kultúry dočasne preberie Peter Pellegrini, uviedol Marek Maďarič po odovzdaní demisie do rúk prezidenta.

Marekovi Maďaričovi je ľúto, že sa o svojom dočasnom nástupcovi Petrovi Pellegrinim dozvedel až od prezidenta Andreja Kisku a nie od svojej materskej strany.

„Musím s určitou ľútosťou povedať, že to, že bude poverený dočasným riadením ministerstva kultúry pán Pellerini, som sa dozvedel od pána prezidenta, nie od mojej strany. Dúfam, že so mnou komunikujú, ale toto som sa dozvedel od prezidenta,“ priznal. V strane však ostáva, keďže je veľkým odporcom kolektívnej viny.

Exminister kultúry Marek Maďarič po podaní...
Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska...
+3Prezident  Andrej Kiska prijal demisiu ministra...

Maďarič o dvoch Kiskových scenároch

Ohľadne dvoch Kiskovych scenárov riešenia súčasnej politickej situácie, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Maďarič uviedol, že k zmenám vo vláde musí prísť.

„Je jasné, že k nejakým zmenám vo vláde musí prísť. To ani tak nevyplýva dominantne z názoru prezidenta, ale z toho, že za konkrétne zmeny sa postavili aj koaličné strany. Možno keby došlo k zmene ešte minulý týždeň, situácia by bola pokojnejšia. V politike je dôležité robiť adekvátne rozhodnutia v správny čas,“ odkázal ohľadne volania po abdikácii ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V súvislosti s predčasnými voľbami povedal, že hovoriť o nich je príliš skoro. „Na to potrebujete 90 hlasov. Na druhej strane, ak koalícia nebude v nasledujúcich dňoch reagovať adekvátne, technická stránka predčasných volieb môže byť nepodstatná, lebo spoločenská situácia si môže predčasné voľby vynútiť. Veľmi teda záleží na tom, ako sa teraz koalícia zachová,“ myslí si.

Na druhej strane sa Maďarič domnieva, že opozícia je veľmi dychtivá po predčasných voľbách, ale nie až natoľko pripravená. Preto uprednostňuje upokojenie situácie a fungovanie vlády v podobe, aká by mala dôveru verejnosti.

Maďarič sa nevyhol ani výčitke premiéra Roberta Fica, že Kiskov nedeľňajší prejav k občanom nevznikol na Slovensku. „Vyhlásenia prezidenta SR sú vážne veci a myslím si, že tak ich aj treba brať. Ja ich beriem vážne,“ dodal.

Kiska: Mnohí by si mali brať príklad

Kiska sa Maďaričovi poďakoval za jeho prácu v rezorte a ocenil jeho politické gesto. „Myslím, že mnohí iní by si z neho mohli brať príklad,“ uzavrel.

Maďarič minulý týždeň povedal, že spomínaná dvojnásobná vražda mu nedovoľuje pokračovať vo funkcii šéfa rezortu kultúry. Išlo o jeho osobné rozhodnutie, vyplývajúce aj z toho, že k médiám a novinárom má najbližšie práve ministerstvo kultúry.

„Neviem si po vražde novinára, či sa už potvrdí alebo nie, že to súviselo s jeho prácou, predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu,“ uviedol Maďarič, ktorý deklaroval, že celú záležitosť prežíva veľmi ťažko. Maďarič zároveň oznámil, že ostáva radovým členom Smeru-SD a vracia sa do parlamentu. Vylúčil, že by motívom jeho demisie bol politický kalkul do budúcnosti a zdôraznil, že jeho rozhodnutie nesmeruje ani k výzve na konanie iných ministrov.

Maďarič zastával funkciu šéfa rezortu kultúry po tretí raz. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a Smer-SD ho nominoval do vlády na post ministra kultúry SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Po období rokov 2010–2012, keď bol Smer-SD v opozícii, sa po predčasných voľbách v apríli 2012 na post ministra kultúry vrátil.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #Andrej Kiska #vládna kríza 2018