Fico naznačil, že za Kiskovým prejavom je Soros. Finančník obvinenia odmieta

Premiér Robert Fico v nedeľu naznačil, že prezident Andrej Kiska nie je autorom svojho prejavu. Dnes uviedol, že udalosti po brutálnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej naznačujú pokus o destabilizáciu štátu. Naznačil, že svojimi vyjadreniami k tomu prispieva aj prezident Kiska.

05.03.2018 16:18 , aktualizované: 21:49
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico: "To, čo sa udialo po vražde novinára, naznačuje, že v tomto štáte je pokus o totálnu destabilizáciu.“
debata (2253)

Fico vyzval prezidenta, aby verejnosti vysvetlil, čo robil 20. septembra 2017 v New Yorku, „kde prebehlo stretnutie, na ktorom nemal Kiska so sebou žiadneho zástupcu slovenského ministerstva zahraničných vecí“.

„Žiadam odpoveď, o čom bolo toto stretnutie s istým človekom, čo má pochybné meno. A ten človek sa volá George Soros,“ uviedol Fico.

Finančník Soros dementoval premiérove tvrdenia. V stanovisku, ktoré poskytol Hospodárskym novinám, sa uvádza, že „pán Soros nehrá žiadnu úlohu v nedávnom prejave prezidenta Kisku ani v nedávnych demonštráciách.“

Kiska vlaňajšie stretnutie so Sorosom netajil, informoval o ňom na facebooku s tým, že riešili rómsku otázku.

Soros stretnutie s Kiskom v New Yorku potvrdil. Rovnako ako prezident tvrdí, že témou bola integrácia rómskej komunity.

Fico je z Kiskovho nedeľňajšieho prejavu sklamaný. Podľa neho sa tým prezident ideovo zaradil k opozícii, „ktorá chce na Slovensku prevrat“. „Skôr by som očakával, že bude situáciu upokojovať. Nerozumiem, prečo spustil túto tirádu,“ uviedol premiér.

Premiér odkázal, že prezident nemá diktovať, ako majú vládni predstavitelia vyriešiť politickú situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Riešime si ju sami, nepotrebujeme na to pána Kisku,“ uviedol Fico s tým, že prezident „zrejme poriadne nevie, čo sa píše v Ústave SR“.

„Politické súvislosti totiž budeme riešiť v krátkom čase, koaličným partnerom odkazujem, že v Smere sme na takéto diskusie pripravení,“ povedal premiér. Ten opäť zopakoval, že policajti dávajú do vyšetrovania vraždy všetko a pracujú na ňom nepretržite. „Ak bol útok na novinára spojený s jeho prácou, je to útok na demokraciu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #George Soros #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018