Talianska polícia tvrdí iné ako Kaliňák. Informácie o Vadalovi poskytla už v roku 2013

Tvrdenia Kaliňáka, že, polícia mala až v roku 2015 informácie o tom, že Antonino Vadala môže byť taliansky mafián, sú v rozpore s tvrdením talianskeho úradu boja proti mafii, ktorý už v roku 2013 informoval slovenskú políciu o Vadalových kontaktoch.

06.03.2018 08:52 , aktualizované: 12:02
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (169)

Podľa Aktualít, policajný prezident Gašpar aj minister vnútra Kaliňák rovnako tvrdia, že Taliani spolu so Slovákmi v prípade 'Ndranghety príliš nespolupracovali.

Kaliňák v nedeľu na RTVS počas diskusnej relácie O 5 minút 12 tvrdil, že naša polícia požiadala vo februári 2014 Taliansko o spoluprácu, no odpoveď prišla až v októbri 2015.

Korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskym hlavným úradom boja proti mafii (DIA), ktorú má redakcia Aktuality.sk k dispozícii dokazuje, že z Ríma na Slovensko dorazili podrobné správy o Vadalovom klane už v roku 2013. Medzi nimi aj kľúčová informácia, že sa Vadala vo svojej rodnej Kalábrii pravidelne stretával s poprednými predstaviteľmi ma­fie.

Kaliňák na zasadaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť uviedol, že sa zatiaľ preverujú archívy danej komunikácie. Kaliňák však zatiaľ nevie o tom, že by Taliansko z vlastnej iniciatívy Slovensko informovalo a tvrdí, že reagovalo len na otázky slovenskej strany.

„Ja som dostal od polície informáciu, že si vyžiadala niekedy začiatkom roku 2014 informácie a po troch urgenciách sme ich po roku a pol dostali. Bola tam jediná veta o Vadalovi. Ešte v roku 2013 nám došla odpoveď, kde je napísané, že Vadala bol zatknutý na letisku a odovzdaný talianskym orgánom. To je celá odpoveď talianskej strany, ďalšie veci sa v registroch preverujú,“ uviedol minister. Kaliňák teda konštatuje, že slovenská strana dostávala od Talianov len odpovede na svoje otázky.

Bez ohľadu na to, že slovenské orgány o prepojení Vadalu s mafiou vedeli, Viliam Jasaň zo Smeru, ktorého s Vadalom spája biznis, dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a stal sa tajomníkom bezpečnostnej rady štátu. A Mária Trošková, ktorá s tým istým Vadalom podnikala, sa stala Ficovou poradkyňou, píše portál.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #mafia #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka #Antonino Vadalà