Izraelčania objavili Liptov

Nečakané výsledky priniesli čísla o návštevnosti Liptova.

07.03.2018 08:00
lyžiari, lyžovačka, zima, počasie Foto: ,
Región Liptov turisti v zimnom období vyhľadávajú na lyžovačku aj zimnú turistiku.
debata (11)

Tretími najčastejšími turistami, ktorí tam zavítajú, sa stali Izraelčania. Pred nimi sú iba Česi a Poliaci. Celoslovensky vedú rebríček Česi, Poliaci a Nemci. Liptáci však majú v týchto mrazivých dňoch aj iný dôvod na úsmev: návštevnosť tohto kúta Slovenska totiž každoročne raketovo stúpa.

Po zrátaní oficiálnych čísiel zo Štatistického úradu Slovenskej republiky vysvitlo, že počet prenocovaní za rok 2017 dosiahol číslo 1 611 920. Počty návštevníkov pritom vzrástli o 6,6 percenta, a ukázalo sa, že zahraniční turisti začínajú valcovať našincov. Podľa predsedu predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Jána Blcháča štatistiky opäť potvrdili, že Liptov je u dovolenkárov veľmi obľúbený.

Štatisticky prišlo najviac návštevníkov v hlavnej sezóne. V zime Liptov najviac vyhľadávali lyžiari a v lete rodiny s deťmi. Dovolenky trávili v Bešeňovej s vyhláseným akvaparkom, vyhľadávali ľahšiu turistiku v horách, výlety lanovkami, pričom navštívili aj jaskyne, salaše, koliby a skanzeny. Veľkým lákadlom sa však stala aj motýlia záhrada, parky miniatúr a kontaktná zoo. V silných letných mesiacoch jún až august dosiahol región až 596 589 preno­covaní. Najvyšší trend rastu prenocovaní pritom dosiahla práve Bešenová, kde od minulého leta prevádzkujú aj nový štvorhviezdičkový hotel. Turisti však chodia do Liptova aj mimo hlavnej turistickej sezóny. „Veľký a stále len čiastočne využitý potenciál vidíme v mimosezónnom čase, teda po ukončení lyžiarskej sezóny do začiatku letných prázdnin a potom na jeseň. Široká ponuka služieb, z ktorých množstvo je dostupných celoročne, nám otvára dvere využívať kapacity regiónu ešte intenzívnejšie. Priestor máme v aktívnejšej práci s firemnými klientmi a tiež s rodinami s deťmi, či s mladými ľuďmi bez záväzkov a aktívnymi ľuďmi, ktorí už majú odrastené deti, alebo seniormi,“ zhodnotila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Štatistika hovorí aj o tom, aké národnosti – okrem Slovákov – najviac chodia do Liptova. „Domáci klienti tvorili 63 percent zo všetkých návštevníkov, ale zahraniční turisti v regióne medziročne rástli rýchlejšie ako domáci,“ vysvetlila manažérka pre komunikáciu z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Katarína Šarafínová. Najviac prichádzali Česi, na druhom mieste skončili Poliaci. „Na tretiu pozíciu sa vyhupli Izraelčania. Za nimi nasledujú Maďari, ktorí sa začali postupne do regiónu vracať,“ uzavrela. Podľa nej sa priemerný počet prenocovaní nemenil a dosiahol 2,8 dňa.

Celoslovensky je však stále najnavštevovanejším krajom Bratislavský, kam sa príde pozrieť 61 percent turistov. Za ním nasleduje Prešovský iba s desiatimi percentami turistov a Košický s deviatimi percentami. Turistom ide najmä o poznávanie našich najväčších miest Bratislavy, Košíc, Popradu či Nitry. „Medzi top päť krajín podľa počtu turistov, ktorí navštívili Slovensko za 1. až 3. kvartál roku 2017, sa zaraďujú Česká republika, Poľsko, Nemecko, za nimi nasledujú Maďarsko a Rakúsko. Pribúdajú aj návštevníci z Ruska a ázijských krajín,“ zhodnotila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #turisti #turizmus #Liptov