Starodôchodcov je veľa aj medzi novinármi, pomáha im nadácia

Týka sa to aj stoviek novinárov starodôchodcov, ktorí každý mesiac zápasia s tým, aby ich jediný príjem, neraz tristo eur i menej, pokryl najnevyhnutnejšie výdavky. Štátne orgány situáciu riešia zdĺhavo a neefektívne, je však zopár občianskych združení, neziskových organizácií alebo nadácií, ktoré im pomáhajú v sociálnej núdzi. Stavovské novinárske organizácie nemajú finančné prostriedky, významná je preto pomoc Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu a Nadácie Čisté slovo. Pre Pravdu sa vyjadril zakladateľ a správca nadácie Karol Bustin.

07.03.2018 12:00
dôchodca, pracujúci, počítač, senior Foto:
Nadácia Čisté slovo pomáha novinárom-starodôchodcom v ťažkých životných časoch. (Ilustračné foto)
debata

Nadácia Čisté slovo niekoľko rokov aktívne pomáha novinárom, ktorí sa z rôznych dôvodov dostali do neriešiteľnej sociálnej situácie. Prečo ste nadáciu založili?

Dôverne poznám problémy, do ktorých sa dostávajú starší kolegovia, pretože aj ja som bol dlhé roky aktívny novinár. Najmä tzv. starodôchodcovia majú skutočne vážny problém, aby nejako vyšli z penzie. Preto sa snažíme pomáhať. Hoci sú podpory z Nadácie Čisté slovo jednorazové, veľmi pomáhajú novinárom riešiť akútne existenčné finančné problémy.

Koľkým ste finančne pomohli?

Existujeme od roku 2004, teda už pätnásty rok, vybavili sme vyše 200 žiadostí, adresátov sme potešili približne 80-tisíc eurami. Niektoré žiadosti sa, pochopiteľne, opakujú, veď dôchodcovi, ktorý mal pred dvoma rokmi mesačný príjem 300 eur či ešte menej, sa zrazu nezačne finančne lepšie dariť. Tých pár eur valorizácie ročne nerieši nič, pretože všetko navôkol zdraželo viacnásobne. Každá žiadosť skrýva v sebe smutný životný príbeh. Neraz písaný trasľavou rukou na papier, kam kvapne aj slzička.

Nízky dôchodok spôsobí problémy nielen jednotlivcovi, osamote žijúcemu človeku, ale aj celej rodine.

Najťažšie je osamote žijúcemu novinárovi dôchodcovi. Ak má penziu 270 eur – nie je to ojedinelosť – ako si môže vystačiť s platbou nájomného, stravy, rôznych poplatkov a drahých liekov? Obrátili sa na nás aj starší manželia, obaja bývalí novinári. Ich jediný syn, ktorý im všemožne pomáhal, sa odsťahoval veľmi ďaleko – do Austrálie. Zostali úplne sami, s veľmi nízkymi dôchodkami. Keď sa dočítame, že uvažujú, či si môžu dovoliť kúpiť lieky, ktoré im lekár predpíše, nemožno inak, len im poskytnúť z nadácie finančnú injekciu. Iný príklad je novinárka desať rokov pred dôchodkom, ktorá stratila zamestnanie a musí živiť dve deti. Aj tú sme podporili, veď ako môžu vyjsť mesačne s 280 eurami tri osoby?

Každý list so žiadosťou – prosbou je smutný životný príbeh, ktorý vám najviac utkvel v pamäti?

Čítam všetky. Na jeden spred troch-štyroch rokov asi nezabudnem nikdy. Napísal ho vyše 50-ročný novinár, ktorý mal vtedy dve veľmi malé deti: 8– a 9-ročné. Žena mu ušla s milencom do zahraničia, výživné mu neplatila, zostal s deťmi sám. A jeho situácia – vek a dve malé deti – mu úplne znemožnila nájsť si prácu. No nepodporili by ste ho finančne?

Nie všetci novinári v núdzi sa obrátia na charitatívnu organizáciu. Mnohí starší kolegovia sa hanbia požiadať akúkoľvek inštitúciu o finančnú pomoc, radšej živoria.

Máme tú istú skúsenosť. A 80-roční či ešte starší novinári majú skutočne nízke dôchodky. Je strašné, ak musia uvažovať, či peniaze minú na stravu, alebo na nevyhnutné lieky. Ak si liek nemôžu dovoliť, neraz to vedie k vážnemu zhoršeniu zdravotného stavu ba dokonca až k predčasnému odchodu do nenávratna. Ich ďakovné listy po poskytnutí podpory sú veľmi dojímavé. Neváhame, či im pomôcť, alebo nie.

Činnosť nadácie má aj širší záber. Komu okrem starších kolegov poskytujete pomoc?

Napríklad niektorým sociálnym a charitatívnym zariadeniam – detským domovom, domovom dôchodcov – na nákup chladničky či televízora. V konečnom dôsledku to slúži každému tamojšiemu obyvateľovi. Vlani začala nadácia podporovať Detský domov v Novom Meste nad Váhom. Prispela mu zatiaľ na rekonštrukciu okien, plota a na letnú rekreáciu detí v celkovej sume 4 736 eur.

Prečo podporujete práve detský domov v Novom Meste nad Váhom?

Poradili nám pracovníci ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyberali z tých detských domovov, ktoré majú menej sponzorov a mecenášov. Veľmi ich potešil náš záujem, je to vraj zriedkavé. A radosť bola očividná aj v detskom domove, ktorý sme najprv navštívili. Tešili sa všetci obyvatelia. Zamestnanci aj deti. Keďže sme im oznámili úmysel finančne ich podporiť koncom decembra 2016, dostali pekný vianočný darček. Peniaze sme investovali do užitočnej sféry.

Poslaním nadácie je sústreďovať finančné prostriedky najmä z dvoch percent zaplatených daní právnických a fyzických osôb a tieto používať na podporu a rozvoj novinárskej činnosti a popularizácie žurnalistiky v spoločnosti

Účelom vašej nadácie je aj rozvoj vedy, vzdelania, súčasne aj podpora študentov žurnalistiky, začínajúcich novinárov.

Rozhodli sme sa pomáhať aj mladým ľuďom, predovšetkým študentom žurnalistiky. Pred niekoľkými rokmi sme hradili cestovné študentke na kongres mladých novinárov do Grécka. Trochu sa však čudujem, že z radov mladých máme málo žiadateľov. Toľko žurnalistických fakúlt a odborov je na Slovensku, ale žiadateľov o podporu niet! Vari tí novinári elévi nepotrebujú finančnú pomoc?

Podporujete aj „kolektívne“ podujatia mladých novinárov, napríklad nejaké súťaže?

Do konkurzu o finančnú podporu vydávania vlastného periodika sa prihlásili viacerí uchádzači. Oslovili sme tri katedry žurnalistiky – v Bratislave, Nitre a v Ružomberku so zadaním: Utvorte si vlastné médium, môže byť printové, internetové alebo iné alternatívne. Naša nadácia posúdi nápad, schopnosť zrealizovať ho i reálnosť umiestnenia na trhu. Prvé tri víťazné kolektívy študentov odmeníme finančne, víťaza podporíme dlhodobo, nielen finančne. Výsledkom bolo poskytnutie účelovo viazaného daru na podporu začínajúceho podnikania dvom subjektom.

Aj organizátorov súťaže Štúrovo pero vo Zvolene prekvapila pred niekoľkými rokmi ponuka vašej finančnej spoluúčasti…

Funguje to naopak, zvyčajne ten, kto potrebuje peniaze, hľadá sponzorov, my sme prišli s ponukou dať im peniaze. Finančný príspevok Nadácie Čisté slovo pomohol zabezpečiť dotlač publikácie Štúrovo pero – dve desaťročia novinárskeho talentu. V roku 2016 sme prispeli na organizáciu Štúrovho pera sumou 500 € a na dve ceny tejto súťaže: akademický dvojtýždenník UCM v Trnave Atteliér získal Zlaté Štúrovo pero (400 eur) a Hlavná cena Nadácie Čisté slovo (400 eur) poputovala do redakcie Gymoš SŠ J. Henischa v Bardejove. V podobnom rozsahu sme podporili Štúrovo pero aj vlani. Hlavnú cenu Nadácie Čisté slovo v kategórii vysokoškolských časopisov sume 400 € získal časopis Slovenského spolku študentov farmácie Farmakoviny, hlavná cena Nadácie Čisté slovo v kategórii stredoškolských časopisov v celkovej sume 400 € bola rozdelená štyrom redakciám po 100 €, a to: Gymoš (Spojená škola J. Henischa v Bardejove), Rozhľad (Gymnázium Považská Bystrica), Celulla (Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne) a Gymploviny (Gymnázium T. Vansovej v Starej Ľubovni).

Vaša činnosť je založená len na príspevkoch 2-percentnej dane od fyzických alebo právnických osôb?

Poslaním nadácie je sústreďovať finančné prostriedky najmä z dvoch percent zaplatených daní právnických a fyzických osôb a tieto používať na podporu a rozvoj novinárskej činnosti a popularizácie žurnalistiky v spoločnosti, ako aj poskytovanie individuálne určenej humanitnej a peňažnej pomoci sociálne odkázaným alebo zdravotne postihnutým novinárom. Nesmierne ďakujeme subjektom za peniaze, ktoré posielajú na číslo účtu Nadácie Čisté slovo: SK41111 0000 0­066 2184 9004 BIC:UN­CRSKBX. Tie idú na správnu vec a vždy sa dostanú ku konkrétnym adresátom. Zaráža ma však tá skutočnosť, že dosť organizácií a právnych subjektov – až 38 percent – neposiela dve percentá z dane na tento účel. Možno je to nezáujem, pár minút roboty navyše alebo iné dôvody. A hoci adresáti finančných podpôr zostávajú v anonymite, darcovia dvoch percent z daní si môžu byť istí, že ich dostávajú skutočne sociálne odkázaní ľudia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #starodôchodcovia #žurnalisti