Podpredseda Smeru Pellegrini: Fico má plnú podporu vedenia i členov strany

Predseda Smeru Robert Fico má plnú podporu vedenia strany a členskej základne. Vyhlásil to na tlačovej konferencii v parlamente vicepremiér pre investície a informatizáciu a podpredseda strany Peter Pellegrini.

06.03.2018 10:35 , aktualizované: 13:51
Peter Pellegrini a Martin Glváč Foto: ,
Peter Pellegrini a Martin Glváč
debata (132)

O ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi povedal, že má veľmi komplikovanú situáciu a čelí obrovskému tlaku. Pellegrini zdôraznil, že Kaliňák nie je zodpovedný za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. O Kaliňákovi a ďalšom postupe bude vedenie strany hovoriť priamo s ním a nechce to riešiť cez médiá. Nedementoval, ani nepotvrdil, či na vnústrostraníckych rozhovoroch vyzval k odchodu Kaliňáka. „V Smere budeme o tom pred koaličnými rokovaniami debatovať,“ uviedol podpredseda Smeru.

Hlavnou prioritou je podľa podpredsedu strany Smer Petra Pellegriniho vyšetriť vraždu a zabezpečiť spravodlivé potrestanie páchateľov. Zároveň dodal, že falošné výmysly a klamstvá atakujúce policajný zbor zo strany opozície zásadne odmieta. Vyzýva, aby ak chcú bojovať, nech konfrontujú politikov, nie políciu, „aby mala pokoj pre svoju prácu.“

Podpredseda Smeru Pellegrini má pri vražde Kuciaka plnú dôveru vo vyšetrovateľov. „Vraždu nevyšetrujú minister Kaliňák alebo policajný šéf Gašpar.“

Zároveň však priznal, že situáciu v koalícii treba riešiť. „Je na nás, aby sme v rámci stability tieto veci na Slovensku vyriešili,“ vyhlásil s tým, že situácia si vyžaduje čas. Dodal, že Smer najskôr bude informovať koaličných partnerov a až následne bude strana informovať novinárov, preto vyzval na trpezlivosť.

Pellegrini zároveň vyvrátil dohady o tom, že Smer by v prípade odstúpenia Mosta-Híd dovládol s Kotlebovou ĽSNS. „Vládu s extrémistami rezolútne odmietame, to sú naozaj divoké špekulácie,“ uviedol Pellegrini.

„Jediné riešenie pre Slovensko je zachovanie stability,“ povedal Pellegrini. „Neviem, čo všetko je pravda a nepravda z vecí, čo vyšli na povrch. Nikto však nemá právo byť sudca a obviňovať niekoho bez dôkazov, pokiaľ naozaj nie je sudca,“ vyhlásil podpredseda. Zároveň dodal, že odmieta vyhrážanie sa politikom smrťou tak, ako to urobili Daňo a Vaský smerom k Nicholsonovej.

Podpredseda parlamentu a ďalší podpredseda Smeru Martin Glváč vyzve branno-bezpečnostný výbor, aby získal finančné uzávierky firiem na východe Slovenska, ktoré sú podozrivé z napojenia na taliansku mafiu, za roky 2010 až 2017. Nevylúčil, že branno-bezpečnostný výbor bude od finančnej správy žiadať doklady k vratkám DPH, ktoré si uplatnil Marián Kočner.

Najskôr koalícia, potom novinári

Smer svoje stanoviská ohľadom odstúpenia Roberta Kaliňáka najskôr preberie s koaličnými partnermi, až následne sa budú vyjadrovať členovia strany, odpovedal novinárom Pellegrini. Podpredseda Smeru sa však jasne nepostavil za ministra Kaliňáka. „V Smere budeme o tom pred koaličnými rokovaniami debatovať,“ uviedol.

Pellegrini sa zároveň zastal Roberta Fica ohľadom pondelňajšieho brífingu o miliardárovi Sorosovi. „Súhlasím, že sa to premiér prezidenta opýtal,“ povedal podpredseda s tým, že táto otázka podľa jeho slov zaujíma pol Slovenska. Peter Pellegrini zároveň nevyvrátil Ficovo tvrdenie, že George Soros ovplyvňuje cez prezidenta Kisku politiku na Slovensku a v strednej Európe. „Sú to legitímne otázky.“

„Prečo práve na toto stretnutie s človekom prezident išiel sám a hovoril o rómskej problematike? Neviem, čo tam chcel prebrať,“ doplnil podpredseda Martin Glváč, ktorý dodal, že prezident nemá žiadne kompetencie v rómskej problematike.

Pellegrini reagoval aj na vyjadrenie Mareka Maďariča zo Smeru, že strana stráca cit pre realitu. „Nestratil som cit pre realitu a veľmi dobre si uvedomujeme situáciu. Podľa toho sa budeme aj správať,“ reagoval.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #richard raši #Martin Glváč #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018