Musíme vrátiť dôveru ľudí v štát, vraví Kiska. Pre políciu žiada čas

Prezident SR Andrej Kiska považuje v súčasnosti za najdôležitejšie vrátiť dôveru ľudí v štát, jeho predstaviteľov a v spravodlivosť. „Toto je to, na čo sa musíme teraz zamerať,“ vyhlásil dnes počas pracovnej cesty v Tvrdošíne na margo súčasnej vnútropolitickej situácie.

06.03.2018 11:55
debata (71)

„Od zajtra začínam rokovania s politickými stranami a som pripravený našu krajinu z tejto krízy vyviesť. Musíme sa spojiť a musíme vrátiť dôveru ľudí v štát. To je to, čo ľudia potrebujú vidieť. Pre mňa dôvera je zásadná rekonštrukcia vlády, musíme mať vládu, ktorá nepolarizuje našu krajinu, ale ktorá spája,“ uviedol. Je preto pripravený diskutovať s predstaviteľmi politických strán o všetkých možnostiach, aby sa toto stalo. Ako prezident považuje za nesmierne dôležité, aby sme začali tento nevyhnutný proces, možno bolestný.

V súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prezident Kiska vyzval, aby vyšetrovatelia dostali dôveru a časový priestor. „Verím, že tím vyšetrovateľov robí to najlepšie, čo vie, aby bola úkladná vražda čo najskôr vyšetrená, to je nesmierne dôležité,“ dodal.

Prezident zareagoval osobne na informácie predsedu vlády SR Roberta Fico o stretnutí slovenskej hlavy štátu s Georgeom Sorosom v New Yorku 20. septembra 2017. „Nenechajme sa zmiasť, nenechajme sa odviesť od témy. Myslím, že pán predseda vlády by mal pozbierať v sebe taký ten zvyšok politickej dôstojnosti a venovať sa tomu, čo našu krajinu trápi,“ reagoval Kiska.

Fico v súvislosti s nedeľňajším prejavom prezidenta uviedol, že nebol písaný na Slovensku, čo už kancelária prezidenta odmietla. Fico zároveň spojil opozíciu so snahou o „prevrat“. Kiska sa nedeľňajším vyhlásením podľa neho priklonil na stranu opozície.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018