Vadala odmieta spájanie s talianskou mafiou a vraždou novinára

Taliansky podnikateľ Antonino Vadala odmieta, že by patril k talianskej mafii, ako aj spájanie s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Informácie, že on a jeho rodina získavajú eurofondy, dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry a majú miliónové štátne zákazky, označil za klamstvo. Urobil tak v rozhovore pre denník Korzár.

06.03.2018 13:28
Antonino Vadala Foto:
Antonino Vadala.
debata (91)

Vadala v ňom tvrdí, že s mafiou nič nemá, na svoju bezúhonnosť poukazoval výpisom z registra trestov, ako aj zoznamom od ľudí, ktorí patria do klanu Vadalovcov od talianskej špeciálnej prokuratúry. „Medzi nimi je aj Antonino Vadala, narodený v Bova Marina ako ja, ale je pri ňom uvedený dátum narodenia 25. 5. 1952. Ja som sa narodil 20. 4. 1975,“ povedal pre Korzár. Zároveň dodal, že s ním nie je v rodinnom kontakte a dotyčný už nežije.

Podľa neho sa zavraždený novinár Ján Kuciak mýlil. „Podľa mňa bol informovaný od nejakých intrigánov, aby pošpinil moje meno,“ dodal. Zároveň poprel, že by talianske orgány upozornili Slovensko, že na východe pôsobia mafiáni. „To je klamstvo. V súvislosti so mnou, Sebastianom Vadalom ani Brunom Vadalom nikdy talianske orgány neposlali upozornenie na Slovensko. Medzi našimi Talianmi som sa informoval a zistil som, že bolo poslané upozornenie, čo sa týka finančnej sily niektorých ľudí teda skade majú toľko peňazí, alebo čo robia. Ale nikdy nebolo poslané z talianskej strany niečo v tom zmysle, že pozor, tu sú mafiáni, treba ich kontrolovať,“ poznamenal.

Vadala: Poznám sa s Madejom

Vadala okrem toho v rozhovore potvrdil, že sa pozná s poslancom parlamentu Róbertom Madejom (Smer) z čias, keď ešte nebol v politike. „Jeho advokátska kancelária mi zakladala firmy a robila iné právne úkony, keď som robil elektrárne,“ uviedol. Zároveň potvrdil, že sa pozná s doterajšou hlavnou štátnou radkyňou na Úrade vlády (ÚV) SR Máriou Troškovou. Poprel medializovanú informáciu, že by boli milenci, podľa jeho slov sú ako brat so sestrou. Rovnako potvrdil aj priateľstvo s doterajším šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na ÚV SR Viliamom Jasaňom.

Taliansky podnikateľ sa vrátil aj k situácii, keď polícia jeho a viacerých členov rodiny minulý týždeň zadržala. „Mohli nás predvolať aj bez toho cirkusu,“ povedal. Doplnil, že polícia videla, že s týmto prípadom nemajú nič spoločné, a preto ich prepustili.

Talianska stopa pri vražde novinára sa podľa neho nepotvrdila. „Budeme to riešiť cez Štrasburg a podáme trestné oznámenia na tých, ktorí zverejnili nepravdivé informácie. Urobíme všetko pre to, aby sa očistilo naše meno, povedal. Zároveň potvrdil, že o Kuciakovi a jeho snúbenici nikdy nepočul. Nevedel som, že existujú, takže som sa s nimi nemohol ani nikdy skontaktovať,“ dodal Vadala.

Zároveň doplnil, že síce nemá slovenské štátne občianstvo, ale požiadal už oň. „Cítim sa Slovákom od A po Z,“ uzavrel.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Antonino Vadalà