Súdny dvor EÚ rozhodol v prospech SR v spore s Achmeou

Slovensko zrejme nebude musieť zaplatiť viac ako 22 miliónov eur holandskej spoločnosti Achmea B.V., ktorá je akcionárom Union zdravotnej poisťovne. Súdny dvor EÚ v utorok totiž rozhodol v prospech Slovenska v ich dlhoročnom spore. Informovalo o tom ministerstvo financií.

06.03.2018 15:31 , aktualizované: 16:14
debata (4)

Achmea žiadala od Slovenska kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Uvedené milióny sú kompenzáciou škody, ktoré žiadala Achmea od Slovenska, tá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Po verdikte Súdneho dvora EÚ by malo dôjsť k zrušeniu arbitrážneho rozhodnutia v konaní pred nemeckým Najvyšším súdom.

„Slovenská republika by tak mala byť úplne oslobodená, čo by znamenalo že spoločnosti Achmea nemusí zaplatiť viac ako 22 miliónov eur,“ povedala šéfka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

Podľa rezortu financií ide o bezprecedentné rozhodnutie s dosahom na všetky bilaterálne zmluvy o ochrane investícií medzi členskými štátmi EÚ. „Verím, že toto rozhodnutie je definitívnou bodkou za týmto súdnym sporom so spoločnosťou Achmea. Som rád, že nám súdy dali za pravdu a uznali naše argumenty,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Súdny dvor EÚ podľa rezortu financií skonštatoval, že „rozhodcovská doložka obsiahnutá v dohode uzavretej medzi Holandskom a Slovenskom o ochrane investícií nie je zlučiteľná s právom Únie“ s tým, že táto doložka vyníma spory, ktoré sa môžu týkať uplatňovania alebo výkladu práva Únie, z mechanizmu súdneho preskúmania tohto práva.

Tento súdny orgán tak podľa Gogovej vo svojom rozhodnutí potvrdil, že medzinárodný arbitrážny tribunál nemal právomoc rozhodovať o spore Slovenska s Achmeou. „Z tohto dôvodu by mal byť podľa ministerstva financií arbitrážny rozsudok zrušený,“ uviedla šéfka tlačového odboru.

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ presahuje podľa rezortu financií hranice sporu Slovenska s Achmeou. „Pretože súdny orgán v ňom fakticky stanovil precedens pre právny status všetkých bilaterálnych investičných dohôd uzavretých medzi členskými štátmi EÚ. Tento precedens má zásadný dopad na všetky členské štáty, ktoré sa budú musieť v blízkom období s týmto stavom vysporiadať v spolupráci s Európskou komisiou,“ vysvetlila Gogová s tým, že rezort financií naďalej analyzuje uvedené rozhodnutie Súdneho dvora EÚ a jeho širší dopad.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Achmea #Súdny dvor EÚ #poisťovňa Union