Ten istý alebo iný Vadala?

Došlo k zámene mien alebo nie? Taliansky podnikateľ žijúci na východnom Slovensku Antonino Vadala tvrdí, že ho s mafiou spájajú omylom a väzby na podsvetie mal jeho menovec. Portál Aktuality tvrdí opak. Polícia, ktorá by mohla priniesť do prípadu viac svetla, mlčí.

07.03.2018 07:33
Antonino Vadala Foto:
Antonino Vadala.
debata (96)

Taliansky podnikateľ figuroval v poslednom článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka ako osoba s údajným prepojením na taliansku zločineckú organizáciu 'Ndrangheta. Minulý týždeň ho spolu s ďalšími šiestimi Talianmi zadržala polícia. Po necelých dvoch dňoch všetkých prepustila.

Vadala začiatkom tohto týždňa pre denník Korzár vyhlásil, že nemá s mafiou nič spoločné, a doložil to čistým výpisom z registra trestov. Povedal tiež, že v najbližšom čase dostane potvrdenie od talianskej špeciálnej prokuratúry o tom, že nie je mafián. Zdôraznil, že má od prokuratúry zoznam s menami, ktoré majú patriť do mafiánskeho klanu Vadalovcov. „Je medzi nimi aj Antonino Vadala, narodený v Bova Marina ako ja, ale je pri ňom uvedený dátum narodenia 25. 5. 1952. Ja som sa narodil 20. 4. 1975,“ tvrdí podnikateľ s dôvetkom, že jeho menovec zomrel pred niekoľkými rokmi vo väzení. Vadala trvá na tom, že k žiadnemu klanu nepatrí.

"S tým nemáme nič spoločné. Ja už sa dnes smejem z toho, lebo zobrali prvého idiota, ktorým je Antonino Vadala, a urobili zo mňa hviezdu podsvetia, ako keby som bol Al Pacino,“ dodal. Portál Aktuality, v ktorom pracoval zavraždený novinár, vyjadrenie podnikateľa spochybňuje a tvrdí, že takúto verziu nepodporujú informácie slovenskej polície ani talianskeho antimafiánskeho úradu Direzione Investigativa Antimafia (DIA). Portál má k dispozícii komunikáciu medzi slovenskou policajnou pridelenkyňou v Ríme a antimafiánskym úradom z roku 2013. Slovenská strana vtedy požiadala o pomoc v súvislosti s podozrením, že Vadala na Slovensku založil klan 'Ndranghety, tzv. 'ndrinu.

„Z úradných záznamov vyplýva, že sa Antonino Vadala počas svojich občasných návštev v Bova Marina stretával s pochybnými osobami a s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu, napojenými hlavne na mafiánske skupiny Vadala – Talia z Bova Marina a Libri – Zindato z Reggio Calabria,“ odpísala podľa Aktualít DIA.

Údajnú zámenu osôb spomínaný web odmieta. „Keď sa naša policajná pridelenkyňa v roku 2013 obrátila na svojich talianskych kolegov so žiadosťou o pomoc, pýtala sa ich na Antonina Vadalu s dátumom narodenia 20. 4. 1975. A keď DIA odpovedala, hovorila o Antoninovi Vadalovi s tým istým dátumom narodenia. Reč je teda stále o Vadalovi, ktorý podniká na východe Slovenska, nie o Vadalovi, ktorý sa narodil v roku 1952,“ tvrdia Aktuality.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) v utorok na zasadaní parlamentného branno-bezpečnostného výboru tvrdil, že o komunikácii medzi DIA a policajnou pridelenkyňou nevie. V stredu sme opäť adresovali ministerstvu vnútra otázku, či takúto konverzáciu eviduje. Rezort do uzávierky neodpovedal, rovnako ako policajné prezídium.

„S ohľadom na skutočnosť, že úrad policajného pridelenca vo svojej činnosti pracuje vo väčšine prípadov s informáciami, ktoré sú určené pre orgány činné v trestnom konaní, nemôže poskytovať informácie k žiadnym prípadom,“ reagoval na naše otázky súčasný policajný pridelenec v Taliansku Stanislav Zátorský.

Na vyšetrovaní vraždy spolupracujú so slovenskými vyšetrovateľmi aj talianske zložky, a tí by mali preveriť a vysvetliť tieto informácie.

Reportéra portálu Aktuality a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelil neznámy páchateľ v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači neďaleko Galanty pravdepodobne 21. februára. Polícia už krátko po vražde uviedla, že vražda môže pravdepodobne súvisieť s prácou novinára, nevylúčila však ani iné verzie. Kuciakov posledný článok sa týkal pôsobenia talianskych rodín na východe Slovenska, ktoré majú byť napojené na kalábrijskú mafiu. Podnikajú v oblasti poľnohospodárstva v Zemplíne a čerpali dotácie z európskych zdrojov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Antionino Vadala