Mladí Európania budú cestovať vlakom zadarmo

Obyvatelia krajín Európskej únie na prahu dospelosti dostanú možnosť cestovať vlakom bezplatne. Európska komisia schválila návrh Európskeho parlamentu o bezplatnom cestovaní vlakom pre 18-ročných mladých ľudí. Umožniť im to má bezplatný poukaz Interrail.

07.03.2018 12:30
vlak európa cestovanie Foto:
Na bezplatný poukaz Interrail budú smieť 18-roční po železnici navštíviť 30 európskych krajín.
debata (3)

Prví 18-roční ľudia majú vyraziť na cesty v rámci 30 krajín Európy už počas tohto leta. Už v tomto roku chce únia na tento účel vyčleniť 12 miliónov eur, čo umožní cestovať približne 20– až 30-tisícom ľudí. Hlavným cieľom cestovania má byť získavanie skúseností, ktoré posilnia európsku identitu. Mladí ľudia majú taktiež takto spoznávať európske mestá a kultúry a prehlbovať spoločné európske hodnoty.

"Je dôležité ponúknuť všetkým našim mladým ľuďom príležitosť rozšíriť svoje obzory skúsenosťami z iných krajín. Vzdelávanie nie je len o tom, čo sa učíme v škole, ale aj o objavovaní kultúr a tradícií našich európskych spoluobčanov,“ povedal eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

Možnosť cestovať vlakom bezplatne do iných členských krajín únie dostanú mladí ľudia bez ohľadu na sociálne alebo vzdelanostné zázemie. Možnosť cestovať zadarmo dostanú aj osoby s telesným hendikepom. O možnosti využitia bezplatného cestovného sa 18-roční dozvedia z propagačnej kampane, ktorú únia spustí.

Ťažiskovým dopravným prostriedkom bude železničná doprava, no vylúčené nie sú ani iné druhy dopravy na miestach, kde je to nevyhnutné z hľadiska environmentálnej záťaže, času a vzdialenosti. Program Interrail funguje od roku 1972. Na Slovensku je dostupný od roku 1994. Držitelia poukazu môžu slobodne cestovať po železničnej sieti Európskej únie, no bezplatne budú mať túto možnosť len 18-roční Európania. Ako prví prišli s myšlienkou bezplatného cestovania pre mladých obyvateľov Európskej únie podľa agentúry SITA Vincent Immanuel Herr a Martin Speer na jar roku 2014. Vďaka pomoci maďarského europoslanca Istvána Ujhelyiho získali podporu Výboru pre dopravu Michaela Cramera. Európsky parlament podporil návrh v októbri 2016.

"Takmer každý v Európe si spomína na jednu alebo viac zaujímavých ciest vlakom. Je to skvelý nápad,“ podporil vtedy návrh viceprezident Európskeho parlamentu Alexander Graf Lambsdorff. Slovenský rezort dopravy koncom minulého roka potvrdil, že projekt vníma pozitívne a je pripravený sa na ňom podieľať.

Aktuálne Európania na prahu dospelosti platia za mesačný lístok pre jazdu po Európe od 510 do 681 eur, čo im umožňuje neobmedzené cestovanie po troch desiatkach krajín. Cena lístkov sa líši v závislosti od toho, či chce mladý človek cestovať prvou alebo druhou triedou. Záujemcovia si ho môžu kúpiť cez internet alebo v predajných miestach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v rámci celej krajiny. Sieťový lístok Interrail je určený pre všetkých mladých ľudí, ktorí majú na území jedného z členských štátov únie trvalý pobyt. V predaji sú aj lístky s platnosťou 15 alebo 22 dní. Kto chce mať isté miesto vo vlaku, ten si však musí doplatiť miestenku.

Na Slovensku funguje bezplatné cestovanie vlakom pre študentov od novembra 2014. Netýka sa však len 18-ročných ľudí, ale všetkých študentov. Tí môžu bezplatne cestovať za vzdelaním alebo za zábavou. Bezplatne môžu vlakom cestovať deti do šiesteho roku života a následne žiaci a študenti denného štúdia až do veku 26 rokov. Okrem nich sa bezplatne vlakom odvezú aj dôchodcovia.

Bezplatné cestovanie na Slovensku výrazne zvýšilo počet prepravených cestujúcich v dotovaných vlakoch štátneho dopravcu ZSSK. V minulom roku štátne vlaky využilo 72 miliónov cestujúcich. V roku 2014, keď bezplatné cestovanie bolo spustené, to bolo 45 miliónov ľudí. Bezplatné cestovanie nie je možné v InterCity vlakoch, ktoré nie sú dotované zo štátneho rozpočtu. V rýchlikoch je vyhradený istý počet miest pre bezplatnú prepravu. Po ich naplnení musí cestujúci za lístok zaplatiť alebo využiť iný vlak.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #cestovanie #Európa #mladí