Premiérovi Ficovi nedochádza vývoj na Slovensku, tvrdí Mečiar

Súčasná politická situácia je podľa bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara ovplyvnená aj tým, že vláda dlhodobo nemá stratégiu. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) podľa neho celkom nedochádza vývoj na Slovensku, ani chápanie zodpovednosti každej jeho časti, aj negatívnej.

07.03.2018 09:32
mečiar Foto: ,
Bývalý premiér SR Vladimír Mečiar pred konferenciou Právny štát alebo právo na pravdu v septembri 2017.
debata (111)

„Politická zodpovednosť neznamená, že si trestný čin urobil, politická zodpovednosť znamená, že zodpovedáš za to, že vôbec vznikol, za výsledok. Vláda v tej situácii, keď má vnútorné rozpory, rozpory s opozíciou, prezidentom, vyžaduje riešenie,“ povedal v utorok bývalý trojnásobný premiér na konferencii v Bratislave.

Mečiar nevie, či sa súčasná politická situácia pretaví do predčasných volieb, rekonštrukcia vlády by mala byť podľa neho rozsiahlejšia, ale neznamená to, že by mala skončiť súčasná koalícia. Zároveň skritizoval opozíciu, podľa neho totiž nie je možné robiť demokraciu cez tlačové konferencie. „Nie je tu subjekt, ktorý by bol v opozícii schopný vytvoriť program národnej obrody Slovenskej republiky na hodnotách národných, kresťanských a sociálnych. Ak sa takýto subjekt nevytvorí, nebude tu nositeľ zmeny,“ ozrejmil.

Mečiar tvrdí, že súčasná politická situácia je výsledkom chýbajúcej stratégie vlády. „Niet stratégie, sú to krátkodobé ciele, programy, od tlačovky po tlačovku, sú to krátkodobé prehlásenia, čo by sa malo robiť. Je tam tlak na sociálne najslabšie skupiny, úprava základu platu, úprava najnižších dôchodkov, ale nie je to o vyriešení základných problémov, v ktorých Slovensko zaostáva… Veci tu na Slovensku sú prezreté a nemajú riešiteľa. Vláda toto zanedbáva a preto sa ocitá v zmätku, v ktorom je,“ zhrnul.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Vladimír Mečiar #vládna kríza 2018