Fico odkázal Kiskovi: To je zlý vtip stretnúť sa s Kollárom

V Prezidentskom paláci sa v stredu začína scenár, ktorý má jednoznačne za cieľ zmeniť mocenské pomery v štáte a znegovať výsledky regulárnych parlamentných volieb. Hlava štátu Andrej Kiska sa touto iniciatívou prepožičal na opozičnú hru a jej výsledkom má byť chaos a predčasné voľby. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer). Reagoval tak na prezidentom zvolané rokovania s politickými stranami.

07.03.2018 10:06 , aktualizované: 19:04
fico Foto: ,
Premiér Robert Fico (Smer) počas vyhlásenia k téme rokovaní prezidenta Andreja Kisku s opozičnými stranami k aktuálnej politickej kríze.
debata (516)

Premiér zopakoval, že prvotnou úlohou štátu je vyšetriť ohavný čin vraždy.

Fico odkázal Kiskovi, aby „rešpektoval výsledky parlamentných volieb a postupoval zodpovedne voči krajine a jej občanom“. „Hazardné politické hry, ktoré spúšťa, nevedú k upokojeniu vnútropolitickej situácie, sú mimo ústavného rámca, a ich scenár sa nepísal na Slovensku,“ uviedol premiér, ktorý sa prezidenta opýtal, či "naozaj chce, aby v tejto krajine došlo k mocenskému prevratu bez rešpektovania demokratických pravidiel? Naozaj chce prezident, aby tu vládli ľudia ako Galko, Matovič, Kollár?“ povedal.

Prezident podľa neho hovorí o Slovensku ako o mafiánskom štáte, s čím začal po prevalení problémov s daňami.

Premiér vytkol prezidentovi, že podľa neho pozval na rokovania iba opozičné strany a ako s prvým sa stretáva s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. „Považujem za symbolické, že ten, ktorý hovorí o nedôvere občanov k štátu a jeho inštitúciám, začína politické rokovanie o prinavrátení tejto dôvery so stranou, ktorú založil mafián,“ kritizoval Fico s tým, že to považuje za „tragický vtip“.

Politológ hovorí o neštandardných rokovaniach

Politológ Juraj Marušiak považuje rokovania prezidenta s opozíciou za neštandardné, lebo rozhodnutie o predčasných voľbách či rekonštrukcii vlády nestojí na prezidentovi. „Myslím si však, že predčasné voľby sú jedným z možných riešení, keď vládna koalícia stratí väčšinu v parlamente. Môže sa udiať aj rekonštrukcia vlády, ale nemusí byť veľmi pochuti prezidentovi a ani opozícii,“ zhodnotil politológ.

Čo sa týka Kiskovej predstavy, faktom je, že zmeny vo vláde môže vo svojej réžii urobiť len vládna koalícia a na predčasných voľbách by sa muselo v parlamente zhodnúť najmenej 90 poslancov parlamentu.

Ústavný právnik Eduard Bárány, ktorý je poradcom premiéra Fica, hovorí, že riešenia, s ktorým prišiel prezident, sú mimo jeho ústavných kompetencií, ale každý si môže povedať, čo uzná za vhodné. „Prezident môže hovoriť s kýmkoľvek o čomkoľvek. Ale žiadnu z tých možností, ktoré spomína, nemôže ústavnoprávnym spôsobom sám vyvolať. Môže nabádať, vyzývať, dohadovať, sprostredkovať, ale to je všetko,“ uviedol Bárány.

Na otázku, či premiér nechce upokojiť situáciu v spoločnosti odvolaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, Fico odpovedal, že na rokovania potrebuje koaličných partnerov, s ktorými sa nemôže stretnúť z objektívnych dôvodov. Odchod Kaliňáka požaduje Most-Híd. S jeho predsedom Bélom Bugárom, ktorý je na dovolenke, sa Fico podľa jeho predpokladu bilaterálne stretne v pondelok (12.3.) doobeda, popoludní by mala zasadnúť Koaličná rada.

Pôvodne na pondelok avizované zasadnutie Republikovej rady strany Most-Híd sa podľa Fica uskutoční až v utorok (13.3.). „Budeme ponúkať také riešenia, aby Most-Híd mohol pokračovať po rokovaní v utorok vo vláde a som pripravený o veciach hovoriť,“ deklaroval Fico.

Premiér Robert Fico (Smer) odchádza z tlačovej... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
fico Premiér Robert Fico (Smer) odchádza z tlačovej besedy k téme rokovaní prezidenta Andreja Kisku s opozičnými stranami k aktuálnej politickej kríze.

Premiér zopakoval, že vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej je najmasívnejšie v histórii Slovenska. Premiér zopakoval, že na ňom spolupracuje slovenská polícia s FBI, Europolom, Scotland Yardom či talianskou políciou. Odmietol preto, že by vyšetrovanie nemalo byť nezávislé. Vláda podľa neho robí všetko preto, aby bolo dostatočne efektívne a transparentné.

Vzápätí vyjadril podporu Gašparovi. „Môžem povedať jednu vec, že prezident Policajného zboru je absolútny profesionál a má moju plnú dôveru. To môžem v tejto chvíli povedať,“ doplnil.

Na možné prepojenie hlavnej štátnej radkyne Márie Troškovej a tajomníka bezpečnostnej rady Viliama Jasaňa na mafiu uviedol, že možno „príde čas, keď sa novinári budú musieť ospravedlniť“.

516 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018