V Poprade nakupujú kontajnerové bývanie

Vyše sto ľudí v Poprade, časti Matejovce, ktorým minulý štvrtok zhorela strecha nad hlavou, má nové bývanie. Keďže sa skončili prázdniny, museli sa presťahovať zo školy do kina Háj v časti Veľká, kde by sa však mali zdržať tiež len niekoľko dní.

07.03.2018 11:00
žiaci, škola, Rómovia, ubytovanie, Poprad,... Foto:
Do uplynulej soboty bola stočlenná skupina Rómov ubytovaná v Základnej škole v Matejoviciach.
debata (8)

Po požiari 22. februára na Staničnej ulici v Matejovciach bez domova zostalo 108 ľudí. Popradská samospráva hneď vytvorila krízový štáb a rodiny nasťahovala do priestorov Základnej školy v Matejovciach. Od začiatku však bolo jasné, že ide iba o dočasné riešenie.

Riaditeľka ZŠ v Matejovciach Barbora Cehulová informovala, že ich ubytovali v štyroch triedach prístavby školy. Našťastie, krátko po požiari sa začínali na východnom Slovensku prázdniny a škola bola prázdna. To sa však v uplynulý víkend zmenilo a škola spolu s rodičmi požiadala mesto Poprad, aby boli rómske rodiny premiestnené do iných priestorov.

„Rodičia našich žiakov sa zaujímali, ako bude zabezpečený vyučovací proces, ak budú aj naďalej títo ľudia bývať v škole. Žiadali ma, aby som situáciu urýchlene riešila, inak hrozili petíciou, dokonca aj štrajkom,“ zdôraznila riaditeľka školy. Obavy vyjadrovali aj zamestnanci školy tvrdiac, že vyučovací proces môže byť ohrozený. Prekážala im hygiena dočasne ubytovaných, ich správanie či fajčenie v areáli školy. Samotná škola preto spísala otvorený list, v ktorom primátora mesta Jozefa Švagerka žiadala, aby situáciu neodkladne riešil. Ešte minulý štvrtok bol vytvorený výbor, zložený zo zástupcov školy a rodičov, ktorý sa v piatok ráno stretol s primátorom.

„Primátor nám oznámil, že sa pokúsi situáciu vyriešiť v ten deň do večera. Zúčastnila som sa aj na zasadnutí krízového štábu a tam oznámili, že tieto rodiny presťahujú do kina Háj v časti Veľká. To sa aj udialo v sobotu dopoludnia,“ vysvetlila Cehulová.

Deti zo ZŠ v Matejovciach sa mali po prázdninách v pondelok vrátiť do školy, no napokon sa tak stane až v stredu. Riaditeľka na dva prvé dni školského týždňa vyhlásila riaditeľské voľno. Prístavbu bolo treba upratať, vymaľovať a dezinfikovať.

Hovorca mesta Poprad Marián Galajda považuje ďalšie dočasné sídlo ľudí, ktorým zhoreli domy, za dobré riešenie. „Budova kina je nevyužívaná, prázdna a vhodná dočasne uchýliť týchto ľudí. Aj tam sa na zabezpečení stravy bude podieľať Červený kríž,“ podotkol Galajda. Zároveň hovorí, že v bývalom kine by títo ľudia mali bývať iba niekoľko dní.

V utorok sa totiž konalo mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa hovorilo o nákupe unimobuniek. Poslanci odsúhlasili, že z rozpočtu mesta pôjde 150-tisíc eur na kontajnerové bývanie pre pätnásť rodín, z ktorých majú všetci trvalý pobyt v Poprade. Kontajnery s rozmermi 6 krát 2,5 metra budú uložené na Staničnej ulici.

Sú vybavené elektroinštaláciou a konvektorovým vykurovacím telesom, súčasťou stavby bude elektrická a vodovodná prípojka, riešenie odvodu splaškových vôd. Na bývanie je určených desať kontajnerov a ďalšie dva na sociálne zázemie.

Ako vysvetľoval primátor Popradu Jozef Švagerko, rodiny budú platiť nájomné 40 eur mesačne za kontajner a prevádzkové náklady vo výške asi 160 eur. Pričom dospelí z postihnutých rodín už začali pracovať na úprave terénu, kde bude ich nové bývanie umiestnené.

Minulý týždeň sa bol v Poprade aj v časti Matejovce pozrieť vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz. Ocenil prístup samosprávy, ktorá podľa neho robila, čo mohla, aby situáciu po požiari stabilizovala. Zdôraznil však, že životné podmienky ďalšej asi stočlennej skupiny, ktorá po požiari na Staničnej ulici stále býva, sú veľmi zlé a bude sa potrebné týmto problémom zaoberať.

Dočasné ubytovanie v škole aj plán s unimobunkami považuje Ravasz za dobré riešenie, no len dočasné, kým sa nepodarí realizovať väčšia investícia do bývania týchto ľudí. Ravasz plánuje priniesť do Popradu tzv. domovníkov, čo má zabezpečiť lepšiu udržateľnosť príbytkov. "Verím, že sa podarí realizovať aj projekt prestupného bývania.

Ide o formu viacstupňového bývania, v rámci ktorého sa ľudia nepresunú z chatrčí hneď do nájomných bytov, ale medzitým prejdú tzv. sociálnym tréningom," zdôraznil Ravasz. Dodal, že jeho úrad chce byť pri riešení problematiky bývania Rómov v Poprade – Matejovciach nápomocný aj formou krízového financovania.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Poprad #strecha #nové bývanie #kontajnerový byt #Matejovce