Rada žiada voľno pre študentov v čase pochodov za Kuciaka a Kušnírovú

Študentská rada vysokých škôl je presvedčená, že akademická obec má reagovať na súčasnú spoločenskú situáciu.

07.03.2018 11:27
ján kuciak, spomienka Foto:
Pietna spomienka na Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.
debata (56)

Práve preto členovia rady odoslali rektorom a dekanom slovenských vysokých škôl a univerzít list so žiadosťou o podporu iniciatívy Za slušné Slovensko udelením dekanského voľna v čase konania občianskych pochodov. „Ako zástupcovia vysokoškolákov vnímame slobodu prejavu na akademickej pôde ako základ demokratickej spoločnosti," píše sa v liste. Informuje o tom facebookova stránka študentskej rady.

Organizátori pochodov za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v utorok požiadali predstaviteľov akademickej obce, aby sa postavili za ich požiadavky, ktorými sú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a novú, dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebuduú ľudia, u ktorých existujuú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Uviedli to vo vyhlásení, ktoré poskytol za organizátorov Juraj Šeliga. Pochod bude tento piatok v Bratislave a ďalších mestách. Organizujú ho Katarína Nagy Pázmany, Peter Nagy, Karolína Farská a Juraj Šeliga, ktorí organizovali aj minulotýždňový pochod Nechceme späť 90-te. Minulý piatok si podľa odhadov prišlo uctiť pamiatku Jána a Martiny 20 -až 25-tisíc ľudí, vrátane prezidenta Andreja Kisku.

Do výzvy sa začali zapájať viaceré univerzity. Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach udelil študentom a zamestnancom voľno na tento piatok od 13:00, dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave od 12:00. Dekan Filozofickej fakulty UK vyhlasuje rovnako na piatok dekanské voľno.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #pochod #vražda novinára Jána Kuciaka