Opozícia sa chystá odvolávať vládu

Opozičné strany SaS a OĽaNO budú iniciovať zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič. Rovnako nedôverujú už ani premiérovi Robertovi Ficovi (Smer). Na presadenie svojho návrhu však nemá opozícia v parlamente dostatok hlasov. Zatiaľ nie je známe, kedy sa mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery kabinetu uskutoční. Predseda parlamentu ju musí zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

07.03.2018 11:53
oľano, matovič, grendel, remišová, budaj Foto: ,
Zľava: Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a členovia hnutia Veronika Remišová, Ján Budaj a Gábor Grendel.
debata (750)

„Robert Fico v priebehu deviatich dní, odkedy sa Slovensko dozvedelo, že sa vraciame späť do 90. rokov, odmieta vyvodiť zodpovednosť,“ povedal Matovič. Doplnil, že Fico možno pre vlastný prospech predal svedomie krajiny mafii.

„Dovolil, aby ľudia blízko prepojení s talianskou mafiou boli jeho najbližšími ľuďmi na Úrade vlády. Kryje to, že policajný prezident púšťa na miesto činu ľudí podozrivých z trestného činu,“ povedal Matovič.

Líder OĽaNO poukázal aj na fakt, že premiér hovorí, že vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola zosnovaná na Piatej avenue v New Yorku za účasti prezidenta. „Robert Fico ako premiér európskej krajiny miesto toho, aby začal počúvať hlas ľudí, začal rozvíjať konšpiračné praktiky. Premiér hovorí, že študenti sa dohodli na spoločnom komplote,“ povedal Igor Matovič.

„V osobe 87-ročného Žida vytvoril nepriateľa, v ktorom spojil veci, ktoré ľudia nemajú radi a zaútočil tak na ich najnižšie pudy,“ povedal tiež Matovič. Matovič obvinil premiéra aj z toho, že „k sebe pustil ľudí napojených na mafiu“.

„My sme sa deväť dní spoliehali na zbytky svedomia hlboko zakorenné v jeho duši. Bohužiaľ sa nestalo nič. Dnes priznáva, že je schopný dať dole Kaliňáka a Gašpara. Ale nie preto, že sa novinárom vyhrážal, že sú protislovenské prostitútky a slizkí hadi, ale iba preto, že matematika ho nepustí a on potrebuje Most-Híd. Preto ich je ochotný obetovať,“ pokračoval Matovič.

„Slovensku nepomôžu kozmetické úpravy, ale obnova. Slovensko si zaslúži zmenu a nezaslúži si vládu, ktorá nevie vládnuť,“ povedala poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO).

„Fico obviňuje opozíciu z prevratu. Táto vláda, ak pôjde dole, tak pôjde dole preto, že oni spolu nevedia vládnuť, nevedia sa dohodnúť, hádajú sa. Oni jednoducho zlyhali,“ povedala Remišová.

„Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je iným Slovenskom. Premiér Fico sa stal symbolom bezprávia v Slovenskej republike,“ povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Opozičné hnutie Sme rodina sa pôvodne malo zúčastniť tlačovej konferencie, ale nakoľko sa časovo prekrývala so stretnutím u prezidenta, neprišli. Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) hnutie podporuje zvolanie schôdze na vyslovenie nedôvery vláde. Doplnila, že sa k nim pridajú aj viacerí nezaradení poslanci.

Nezaradení poslanci NR SR okolo Miroslava Beblavého už potvrdili, že sa pripájajú k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi. „Veríme, že odvolanie predsedu vlády, a tým i celej vlády nájde dostatočnú podporu v parlamente a spoločne budeme hľadať dohodu na ďalšom postupe v súlade s Ústavou SR,“ uviedli vo svojom stanovisku.

„Mňa sa nepýtali, ale rád to podporím. V parlamente zahlasujem za,“ uviedol nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pripojí sa aj nezaradený poslanec Martin Poliačik.

750 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #konšpiračné teórie #vražda novinára Jána Kuciaka