Pápež otvoril cestu k blahorečeniu Slovenky Kolesárovej a svätorečeniu Pavla VI.

Pápež František schválil dekrét, ktorým potvrdil mučeníctvo šestnásťročnej Slovenky Anny Kolesárovej, vďaka čomu sa jej otvorila priama cesta k blahorečeniu. S odvolaním sa na stredajšiu správu tlačového strediska Svätej stolice o tom informoval Vatikánsky rozhlas.

07.03.2018 13:23
debata (4)

Anna Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Jej život poznačilo rozhodnutie, ktoré si sama zvolila – radšej smrť než stratu panenstva. V závere druhej svetovej vojny ju zastrelil sovietsky vojak, ktorému sa odmietla podvoliť. Zomrela 22. novembra 1944 vo svojej rodnej obci, kde je aj pochovaná.

Medzi viacerými dekrétmi Kongregácie pre kauzy svätých, ktoré v utorok schválil pápež a v stredu zverejnila Svätá stolica, je aj ďalších päť potvrdení zázrakov na príhovor blahoslavených, ktorí teraz už priamo smerujú k svätorečeniu.

Je medzi nimi niekdajší pápež Pavol VI. (1897–1978), ďalej salvádorský arcibiskup Óscar Arnulfo Romero (1917–1980), talianski diecézni kňazi Francesco Spinelli a Vincenzo Romano a nemecká rehoľníčka Katharina Kasperová, zakladateľka Inštitútu chudobných služobníc Ježiša Krista.

Dekrétom bol potvrdený aj zázrak na príhovor paraguajskej bosej karmelitánky z 20. storočia Márie Felície od Sviatostného Ježiša, vlastným menom Maríe Guggiari Echeverríovej.

V blízkej budúcnosti teda možno očakávať kanonizácie piatich a beatifikácie dvoch osobností z posledných dvoch storočí dejín cirkvi, priblížil Vatikánsky rozhlas.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #blahorečenie #Pavol VI. #Anna Kolesárová