Fico: Opozícii nejde o nič menej ako o štátny prevrat. OĽaNO sa ohradilo

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa ohradzuje voči vyhláseniam predsedu vlády Roberta Fica (Smer) o tom, že opozícii ide o štátny prevrat. "Robert Fico tu dnes hovorí o tom, že študenti, novinári a nespokojní občania, ktorí sa dovolávajú spravodlivosti pochodmi, ktoré organizujú v tento piatok, že organizujú štátny prevrat," povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

07.03.2018 15:15 , aktualizované: 16:34
SMER-SD: Aktuálna politická situácia Foto: ,
Zľava: Minister vnútra Robert Kaliňák, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico, minister financií Peter Kažimír a bratislavský krajský predseda SMER-SD Martin Glváč počas reakcie predstaviteľov strany Smer na iniciatívu opozície na Úrade vlády SR v Bratislave.
debata (84)

„Je legitímnym právom opozície žiadať predčasné voľby,“ dodal Matovič s tým, že premiér dopustil, aby „ľudia dosadení talianskou mafiou pôsobili na úrade vlády“. Matovič pripomenul dnešné slová prezidenta Andreja Kisku o tom, že šéf SIS Anton Šafárik povedal, že SIS dlhodobo upozorňovala štátne orgány na pôsobenie talianskej mafie na východe Slovenska.

„Je štátny prevrat, že ľudia chcú základnú spravodlivosť, keď chcú poznať, kto zabil nevinných ľudí?“ pýtal sa. Podľa Matoviča je legitímnym právom opozície skrátenie vládneho obdobia a hovorí to aj Fico, ale len vtedy, keď sa mu to hodí. „Je legitímnym právom ľudí žiadať predčasné voľby, ak vidia, že štát zlyhal,“ pripomenul Matovič slová premiéra Fica z roku 2004, keď bol v opozícii. „A keď tu ľudia hovoria, že chcú, aby Kaliňák odišiel z vlády, vtedy hovorí o prevrate. Dôrazne sa ohradzujeme voči tomu, že Robert Fico opakovane podsúva teóriu, že prezident Andrej Kiska bol so študentmi, novinármi a opozíciou dohodnúť štátny prevrat,“ vyhlásil.

Podľa Matoviča, ak začne generálna prokuratúra konať na základe verejne podaného podnetu Roberta Fica o vyhlásení o štátnom prevrate, a polícia začne zatýkať opozíciu, novinárov, študentov, to je štátny prevrat. „Premiér predsa nemôže klamať. Zajtra sa ukáže. Ak budeme zajtra na slobode, či my, novinári, študenti, tak asi tu štátny prevrat nie je,“ povedal s tým, že štátny prevrat je veľmi závažné obvinenie.

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová dodala, že o osude vlády rozhoduje parlament. „Buď vláda podporu v parlamente bude mať, alebo nie,“ povedala s tým, že ak parlament vládu odvolá, Fico to bude musieť rešpektovať. „Vláda Fica nevie spravovať Slovensko,“ povedala.

Fico: Je to prevrat

„Opozícii nejde o nič menšie ako o štátny prevrat. Strany, ktoré sú vedené mafiánom, daňovým podvodníkom a bruselským povaľačom sú strany, ktoré si prezident vybral,“ povedal Robert Fico na adresu opozičných strán, ktoré v stredu oznámili, že začnú zbierať podpisy na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.

Opozícia dnes (7.3.2018) definitívne potvrdila, že jej nejde o žiadne vyšetrenie vraždy, povedal premiér a zopakoval, že jeho vládna koalícia chce vyšetriť vraždu a nazval Igora Matoviča polobláznom. Fico povedal, že pád vlády by vyšetrenie vraždy neurýchlil, podľa neho práve naopak. Na adresu protestov na ulici povedal: „Toto nie je demokracia, je to prilievanie oleja do ohňa.“

Premiér Robert Fico naznačil, že konanie prezidenta Andreja Kisku oslabilo obchodné vzťahy s Čínou na jeden rok.

Predstavitelia opozičných strán OĽaNO, SaS a Sme rodina dnes uviedli, že budú iniciovať zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na vyslovenie nedôvery vláde. (Viac čítajte v osobitnej správe Opozícia sa chystá odvolávať vládu.)

„Robert Fico v priebehu deviatich dní, odkedy sa Slovensko dozvedelo, že sa vraciame späť do 90. rokov, odmieta vyvodiť zodpovednosť,“ povedal Matovič. Doplnil, že Fico možno pre vlastný prospech predal svedomie krajiny mafii.

„Dovolil, aby ľudia blízko prepojení s talianskou mafiou boli jeho najbližšími ľuďmi na Úrade vlády. Kryje to, že policajný prezident púšťa na miesto činu ľudí podozrivých z trestného činu,“ povedal Matovič.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #vražda novinára Jána Kuciaka #odvolávanie vlády #vládna kríza 2018