Kažimír 'sorosofóbiou' netrpí, k stretnutiu Troškovej s Merkelovou sa nevyjadril

Podpredseda Smeru a minister financií Peter Kažimír si myslí, že v situácii, v akej je naša krajina, by sa deväť z desiatich európskych prezidentov snažilo situáciu upokojiť, vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku v nedeľu ju však vyhrotilo, keďže v podstate vyzval na povalenie vlády.

07.03.2018 15:28
kažimír, žiga Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír (vpravo) a minister hospodárstva Peter Žiga počas výjazdového 90. rokovania vlády v Hnúšti.
debata (21)

Pokiaľ ide o konšpirácie o stretnutí prezidenta s Georgeom Sorosom, podľa Kažimíra nejde ani tak o to, že sa stretli, ale, že vláda nevie, o čom sa rozprávali. K tomu, že Mária Trošková bola na rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou napriek protestom nemeckej diplomacie, sa Kažimír nevyjadril. Výhrady koaličného Mosta-Híd k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi podľa ministra financií vnímajú.

„Nepovažujem sa za ‚sorosológa‘, ani netrpím ‚sorosofóbiou‘, poviem to úplne otvorene. Ale vnímam to tak, že sa bránime. Teraz, v období, keď za posledných 14 dní sa každý deň vylievajú vedrá špiny na vládu, na jednotlivých členov vlády, vytvárajú sa tu rôzne konšpiračné teórie, je to všetko dovolené z tohto pohľadu,“ povedal s tým, že keď sleduje vyjadrenia prezidenta, opozície a číta komentáre, má pocit, akoby si títo ľudia mysleli, že je dovolené všetko.

Doslova ich musíte vykopnúť z miestnosti

Pokiaľ ide o Georgea Sorosa, Kažimír tvrdí, že to nemá spoločné nič s antisemitizmom. Zároveň však dodal, že nejde ani tak o to, „prečo došlo k stretnutiu, ale prečo nebol úplne jasný obsah stretnutia, pretože pri nabitom programe prezidenta v New Yorku jedno stretnutie bolo súkromné. Z vlastnej skúsenosti vieme, že predseda vlády, ministri, predseda parlamentu sú sprevádzaní ľuďmi z ministerstva zahraničných vecí. Doslova ich musíte vykopnúť z miestnosti, aby tam neboli, pretože z podstaty veci tam musia byť,“ pokračoval Kažimír.

„Ak hovoríme o prezidentovi, je tu možno prekvapenie z toho pohľadu, že deväť z desiatich prezidentov v Európe by organizovalo okrúhle stoly, snažilo by sa situáciu upokojiť. Bohužiaľ, pán prezident v nedeľu túto situáciu vyhrotil výzvou na povalenie tejto vlády,“ povedal Kažimír.

Začína byť jasný scenár politickej krízy

Pokiaľ ide o rozhovory prezidenta s opozičnými politickými stranami, minister hospodárstva Peter Žiga povedal, že koalíciu považuje stále za väčšinovú a nemá pocit, že by prezident vedel urobiť rekonštrukciu vlády s nimi. „Budeme to riešiť tak, aby to boli konštruktívne návrhy a aby sme zabezpečili stabilitu tejto krajiny. Prídeme s riešením, ktoré bude pre Most predpokladáme postačujúce,“ povedal Žiga.

Ministri zareagovali aj na to, že parlament čaká hlasovanie o dôvere vlády. „Myslím si, že dnes začína byť jasný časový scenár tejto politickej krízy. Predpokladám, že takto o týždeň bude všetko jasné,“ povedal Kažimír. Žiga upozornil, že politické rokovania ich čakajú a z nich bude jasné, či to prežijú alebo nie.

Za Troškovú sa hanbili

Portál Aktuality.sk v stredu informoval o stretnutí Márie Troškovej na rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovu. Bývalý diplomat Ondrej Gažovič pre portál uviedol, že nemeckí diplomati namietali proti jej účasti na stretnutí. Úrad vlády však na nej trval.

Gažovič pracoval päť rokov ako diplomat. Na ambasáde pripravoval aj návštevu a rokovanie premiéra Fica s Merkelovou. Podľa Gažoviča sa stretnutia zúčastnil aj premiér Českej republiky Bohuslav Sobotka. Zatiaľ čo Nemci a Česi nasadili „ťažké kalibre“, slovenská zostava bola prekvapením.

„Na pôsobenie v slovenskej diplomacii spomínam prevažne rád. Stretnutie slovenského premiéra s nemeckou kancelárkou, na ktorom bola aj napriek výhradám nemeckých diplomatov Mária Trošková, bola jedna z tých chvíľ, keď som sa nesmierne hanbil,“ uviedol Gažovič.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Smer #Angela Merkelová #George Soros #Mária Trošková