'Nemusím byť nutne obetovaný, aby sa vládlo ďalej', verí Kaliňák

Tvrdenie predstaviteľov Smeru, že strana bude mať snahu vyhovieť vládnemu Mostu-Híd, aby súčasné zoskupenie mohlo vládnuť ďalej, minister vnútra Robert Kaliňák nechápe ako jeho bezpodmienečnú obetu. Povedal to novinárom po rokovaní vlády SR.

07.03.2018 15:42 , aktualizované: 17:16
kaliňák Foto: ,
Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák odpovedá na otázky novinárov po skončení zasadnutia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť pre vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
debata (57)

„Ešte prebehne úzka debata medzi Smerom a Mostom-Híd,“ povedal Kaliňák s tým, že si to všetko vysvetlia. „Pretože vždy sa môže ponúknuť viacero alternatív, z ktorých si môže koaličný partner vyberať,“ uviedol Kaliňák s tým, že chápe, že novinári sú nedočkaví. Most-Híd je pritom za odchod Kaliňáka z funkcie.

Jasnejšie odpovede prisľúbil Kaliňák na budúci týždeň. Minister vnútra jasne nepovedal, či ponúkol svoju demisiu. Svoju osobu v súčasnosti vníma ako „akúsi hrádzu“ medzi novinármi a policajnou obcou.

„Pretože ten tlak prenášate na mňa a nie na vyšetrovateľov, ktorí majú tým pádom čas a pokoj na prácu,“ uviedol minister. Kaliňáka nevyrušuje, že opozičné strany podávajú návrh na vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica (Smer).

Kaliňák takisto jasne neodpovedal na to, či by sa mal policajný prezident Tibor Gašpar stiahnuť z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Spýtajte sa na to jeho,“ odpovedal novinárom. Gašpar je totiž rodina s podnikateľom Norbertom Bödörom, o ktorom písal Kuciak a jeho meno spájal s korupčnými kauzami.

Minister vnútra takisto trvá na tom, aby prezident SR Andrej Kiska podrobne opísal, o čom bolo jeho vlaňajšie stretnutie s miliardárom Georgom Sorosom v New Yorku. Toto stretnutie považuje za zvláštne, nepáči sa mu, že pri stretnutí neboli prítomní zástupcovia slovenského rezortu diplomacie.

Vystúpenia premiéra Fica k tejto veci nepovažuje za plné konšpirácií. „Pretože on položil legitímnu otázku,“ zdôraznil Kaliňák s tým, že od Kisku stále nedostali poriadnu odpoveď. Kaliňák podobne ako premiér tvrdí, že prezident sa v súčasnosti správa mimo Ústavy SR. „A ak už robí stretnutia týkajúce sa budúcnosti Slovenska, mal začať najprv s koalíciou a nie opozíciou,“ dodal.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Most-Híd #Smer #Robert Kaliňák #vládna kríza 2018