Kollára bolo vidieť pri mafiánskych bosoch

Pašovanie drog, kontakty so známymi bratislavskými mafiánmi, aj to sa spája s menom poslanca parlamentu a šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Poukázal na to premiér Robert Fico v súvislosti s rokovaním prezidenta Andreja Kisku s Kollárom.

07.03.2018 19:29
debata (103)

Premiér spomenul zverejnené doklady o pašovaní heroínu v roku 1990 pod vedením niekdajšieho bosa bratislavského podsvetia Petra Steinhübela, ďalšieho nelegálneho tovaru spolu s iným bratislavským mafiánom Romanom Deákom. Poslanec mal byť podľa Fica aj svedkom útoku Steinhübela prezývaného Žaluď na investigatívneho novinára Pavla Jacza. Ten v jednom z rozhovorov potvrdil, že Kollár proti vtedajšiemu redaktorovi Slovenskej televízie svedčil na súde. „Ešte raz sa chcem spýtať, či a s akými ľuďmi chce prezident obnovovať dôveru v tento štát,“ povedal Fico a pripomenul fotografie Kollára zo spoločnej dovolenky so šéfom piťovcov Jurajom Ondrejčákom.

Túto fotografiu zverejnili médiá pred dvomi rokmi.

„Nemôžem za to, s kým som vyrastal, ale rozišiel som sa s nimi,“ reagoval na to poslanec. Denník Pravda rovnako ako ďalšie redakcie krátko po parlamentných voľbách v roku 2016 dostali z anonymného zdroja kópie dvoch dokumentov z roku 1990, ktoré naznačujú Kollárove kontakty s organizovaným zločinom. Išlo o záznamy z Úradu na ochranu ústavy a demokracie, ako sa po revolúcii 1989 premenovala kontrarozviedka Štátnej bezpečnosti.

Úrad spadal pod československé federálne ministerstvo vnútra. Autenticitu dokumentov v októbri 2016 uznal Národný bezpečnostný úrad a potvrdil, že tieto dokumenty na nachádzajú v archíve Ústavu pamäti národa.

Podľa prvého dokumentu z októbra 2016 mal niekdajší bos bratislavského podsvetia Steinhübel organizovať prevoz 6 kg heroínu cez hraničný priechod Jarovce – Kittsee, kde mal vtedy colníkom chýbať pes vycvičený na hľadanie drog. Drogy, pravdepodobne pochádzajúce z Turecka, mali prepašovať v zaváraninových pohároch Žaluďovi poskoci, ktorí sa predtým zaoberali nelegálnou výmenou peňazí. Medzi nimi mal byť aj Boris Kollár.

Z druhého dokumentu zo septembra 1990 vyplýva, že známy Romana Deáka označený ako Boris mal pod zámienkou opravy dojednať podvodný vývoz dvadsiatich nelegálne dovezených počítačov. Steinhübel a Deák boli v roku 1999 zavraždení.

Kollár materiály označil za lživé. „Nikdy som s tým nemal do činenia. Nikdy som sa takýmto činnostiam nevenoval,“ tvrdil pred dvomi rokmi Kollár.

Známy spisovateľ slovenskej mafiánskej histórie Gustáv Murín vo svojom blogu na Pravde z 30. marca 2016 naznačil, že Kollár mal v 90. rokoch minulého storočia profitovať zo smrti svojich podnikateľských partnerov, najmä Steinhübela a Deáka.

Túto fotografiu zverejnili médiá pred dvomi rokmi.

„Na podnikaní Kollára so Steinhübelom (ktorých zrejme dalo dokopy to, že obaja začínali ako tzv. veksláci, teda podvodníci s valutami) je zaujímavé, že Žaluď vždy každého, kto s ním obchodoval, ošmekol. Veď aj preto tak skončil. Kollára však zrejme nemal o čo ošmeknúť, a ten pri ňom naozaj nevídane, nepochopiteľne a zázračne zbohatol. A to po smrti Žaluďa, kedy Kollára už odrazu vidíme v celkom inom svetle,“ napísal Murín.

Pokračuje, že v tých rokoch existovala aj kriminálna inštitúcia „bielych koní“, teda poskokov, na ktorých si mafiáni písali firmy a niektorí aj majetok. "Tie „biele kone“ po čase preventívne likvidovali, ale niektorí mafiánski bosovia prišli o život tak rýchlo, že to proste nestihli,“ doplnil spisovateľ.

Ako sa zdá, poslanec sa v prítomnosť ľudí z podsvetia objavoval nielen v 90. rokoch minulého storočia. Na fotografiách doručených médiám zo spoločnej dovolenky na Kube z rokov 2006 alebo 2007 pózuje Kollár s Jurajom Ondrejčákom, ktorý bol za riadenie zločineckej skupiny odsúdený na 18 rokov, ďalej tam bol Matej Šalaga odsúdený za členstvo v zločineckej skupine na sedem rokov a Tomáš Rajecký. Ten pred dvoma rokmi pre Pravdu potvrdil autentickosť fotografií.

"Fotografie vznikli počas našej spoločnej dovolenky na Kube v roku 2006 alebo roku 2007. Sú autentické. Všetci sme boli kamaráti,“ povedal vtedy Rajecký. Aj keď Kollár vysvetľoval, že na Kube sa stretli len náhodou, údajne to mala byť, naopak, spoločne plánovaná dovolenka. Kollár sa tiež zviditeľnil kauzou sexuálnej komunikácie s bývalou klientkou resocializačného centra Čistý deň v Galante. Cez sociálnu sieť jej dával sexuálne návrhy v čase, keď dievča malo 15 rokov. Polícia od novembra 2016 vo vedie trestné stíhanie za prečin morálneho ohrozovania výchovy mládeže. Kollár vo vyšetrovaní vystupoval v pozícii svedka.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #mafia #Boris Kollár #vražda novinára Jána Kuciaka