Začal sa súd s tínedžerom, ktorý je obvinený z bombového útoku v londýnskom metre

Tínedžera obvineného z vlaňajšieho bombového útoku v londýnskom metre, pri ktorom utrpelo zranenia 30 ľudí, postavili v stredu pred súd, aby sa zodpovedal z pokusu o vraždu a použitia chemickej zlúčeniny TATP (triacetón triperoxid) na vyvolanie výbuchu v preplnenom vlaku. Informovala o tom agentúra AP.

07.03.2018 20:31
teroristický útok, Londýn, metro Foto: ,
Záchranári pomáhajú ľuďom po útoku vo vozni metra, kde terorista umiestnil nálož.
debata (1)

Osemnásťročný Ahmed Hassan irackého pôvodu nastražil podľa vyšetrovateľov vlani 15. septembra v súprave metra podomácky vyrobenú bombu, ktorá bola uložená do plastového vedra v taške zo supermarketu. Zariadenie sčasti explodovalo v čase rannej dopravnej špičky, keď sa v danom vozni nachádzalo 93 osôb.

Prokurátorka Alison Morganová uviedla, že incident na stanici metra Parsons Green si mohol vyžiadať oveľa viac zranených a pravdepodobne aj mŕtvych, pokiaľ by bomba vybuchla naplno.

Hassana z mesta Sunbury, ktorý obvinenia popiera, zadržali deň po útoku v prístave Dover. Ďalších šesť zadržaných osôb prepustili bez obvinenia.

Hassan sa dostal do Británie v roku 2015 bez dokladov totožnosti, keď prekonal Lamanšský prieliv v kamióne. Následne mu britské úrady udelili azyl, pričom vyjadril obavu, že v Iraku by ho prenasledovala teroristická organizácia Islamský štát.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Veľká Británia #metro