Nitrania budú v piatok protestovať, politici oslavovať

Zhromaždenie sa začne o 17. hodine pred budovou okresného úradu. Organizátori zhromaždenia, komunita Občania pre Nitru, očakávajú nemalú účasť umelcov, politických aktivistov i širokej verejnosti.

08.03.2018 08:21
debata (33)

Obyvatelia Nitry sa v piatok 9. marca pripoja k iniciatíve „Postavme sa za slušné Slovensko“. Zhromaždenie sa začne o 17. hodine pred budovou okresného úradu. Organizátori zhromaždenia, komunita Občania pre Nitru, očakávajú nemalú účasť umelcov, politických aktivistov i širokej verejnosti.

Podporu organizátorom vyslovila aj Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Uvedomujeme si vážnosť súčasnej situácie stratou dôvery v tento štát o to viac, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli našimi absolventmi. Podporujeme piatkové zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko,“ informovalo vedenie fakulty.

Rektor univerzity Ľubomír Zelenický udelil rektorské voľno na piatok od 13. hodiny s cieľom umožniť študentom i zamestnancom slobodne vyjadriť svoj názor na organizovaných občianskych zhromaždeniach.

Zoskupenie Občania pre Nitru sa požiadavkami pripája k bratislavským organizátorom. „Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ uviedli.

Účastníkov zhromaždenia v Nitre zároveň vyzvali k podpore netradičným transparentom. Na biele tričko majú ľudia napísať slogan „Nechceme ďalší krvavý pondelok“ či „Nechceme späť 90. roky“ a tričko následne zafarbiť krvavo červenou farbou.

Paradoxne, v rovnakom čase ako protestné zhromaždenie budú v piatok oslavovať v Nitre Medzinárodný deň žien predstavitelia strany Smer–SD na čele s premiérom Robertom Ficom. Oslavy sa začnú o 17. hodine v Mestskej športovej hale na Klokočine.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #protest #oslavy #MDŽ #zhromaždenie #vražda novinára Jána Kuciaka