Glváč vyzval Kisku, aby nevyhrocoval emócie a hovoril o spolitizovaní občianskych pochodov

Vedenie poslaneckého klubu Smer vyzvalo prezidenta Andreja Kisku, aby "nevybičovával" emócie. Kritizovalo hlavu štátu, že sa postavila na stranu opozície. Zároveň spochybnilo občianske pochody, ktoré sú naplánované na piatok. Hovorí o tom, že v uliciach „môže tiecť krv.“

08.03.2018 10:55 , aktualizované: 12:09
strana Smer Foto: ,
Tlačová konferencia strany Smer, zľava: Viktor Stromček, Martin Glváč, Juraj Blanár, Ľuboš Blaha.
debata (175)

Podpredseda Smeru Martin Glváč vyjadril „obrovské znepokojenie nad nebezpečnými a nedemokratickými vyhláseniami SaS, ktoré by som skôr očakával od fašistov ako od predstaviteľov liberálnej demokracie.“

Podľa Glváča o prevrate môže „hovoriť len blázon“. „Bitky a konflikty si môže priať naozaj len blázon,“ dodal Glváč.

„Vláda štátu, ak nechce, aby v uliciach tiekla krv, musí to zastaviť,“ povedal Glváč s tým, že za vážnu chybu považuje, že Kiska naskočil na vlnu opozície. Prezident má byť podľa neho prezidentom všetkých občanov.

Glváč v mene klubu Smeru vyzval, aby sa všetci, ktorí sa „zapríčinili o vybičovanie napätia, vrátili k dialógu.“ Sám však označil občianske pochody za spolitizované. Glváč spojil organizátorov piatkového pochodu ‚Za slušné Slovensko‘ s neziskovkou Via Iuris, ktorá je podľa Glváča financovaná Georgeom Sorosom.

„Prihlásil sa jednoznačne na stranu opozície,“ povedal o prezidentovi Juraj Blanár, podľa ktorého sa medzi riadkami dá čítať, že prezidentovi nešlo o rekonštrukciu vlády, ale chcel novú vládu. „Novú úradnícku vládu,“ poznamenal.

Prezidenta Smer vyzýva, aby povedal, či sa pýtal SaS na jej vyhlásenia o prevrate a možných dôsledkoch na pochodoch. A tiež, či za „tieto dôsledky“ vezme zodpovednosť. „Prezident má byť prezidentom všetkých občanov a rešpektovať výsledky volieb,“ doplnil Glváč.

Blanár zopakoval, že záujmom Smeru je, aby sa situácia upokojila. „Verí, že k tomu prispeje aj stretnutie, ktoré inicioval predseda parlamentu,“ doplnil a požiadal prezidenta, aby na stretnutí hľadali riešenia.

O Kaliňákovi bude Smer hovoriť najprv v koalícii

Vedenie poslaneckého klubu Smeru nepotvrdilo medializované informácie, či minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) v pondelok odstúpi z funkcie a že ho nahradí štátna tajomníčka Denisa Saková. Svoje kroky povie strana Smer najskôr svojim koaličným partnerom.

Povedal to predseda klubu a podpredseda parlamentu Martin Glváč, ktorý neplánuje byť ministrom vnútra. Do konca volebného obdobia mieni zostať v parlamente. Podpredseda strany Juraj Blanár zopakoval, že Smer chce hľadať riešenie súčasnej situácie s Mostom-Híd.

Glváč: Trošková nepotrebovala bezpečnostnú previerku

Podľa Ľuboša Blahu nie je hanba, že na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bola Mária Trošková, ktorá mala podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka väzby na osoby podozrivé z napojenia na kalábrijskú mafiu a nemala ani bezpečnostnú previerku. „Hanbu robí prezident Kiska, rozbíja tento štát,“ vyhlásil.

Podľa Glváča z titulu jej funkcie nebolo potrebné mať previerku. O Troškovej hovorí ako o sekretárke, asistentke. Glváč po tlačovej konferencii informoval, že nemecká strana neprotestovala proti účasti Troškovej.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018