Obhliadky zosnulých bez lekárov?

Od začiatku marca platí pre lekárov špecialistov nová povinnosť, ktorú nechcú. Musia chodiť na obhliadky zosnulých. Ide napríklad o dermatológov, ortopédov, chirurgov, psychiatrov či očiarov, ktorí v tomto nemajú prax. Povinné služby im nariadil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pretože ich na marec nevedel vykryť všeobecnými lekármi, ktorí to robili doteraz.

08.03.2018 14:00
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Foto: ,
Povinnosť chodiť na obhliadky zosnulých nariadil lekárom špecialistom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
debata (1)

Denník Pravda zisťoval, ako špecialisti zvládli prvé prehliadky. Zo zoznamu lekárov, ktorý je na webovej stránke úradu, oslovil náhodne asi desiatku z nich, ktorí mali mať prvú skúsenosť za sebou. Žiaden z oslovených na obhliadke nebol.

„Celé to povinné nariadenie je nekoncepčné a na hlavu postavené,“ reagovala rehabilitačná lekárka zo stredného Slovenska, ktorá si neželala uviesť meno, rovnako ako ostatní oslovení lekári. Jej prvá služba sa obišla bez výjazdu. V marci má ešte jednu. Povedala, že ak ju zavolajú k zosnulému, nariadi pitvu. „Nemám skúsenosť, neviem, čo mám s telom robiť,“ poznamenala s tým, že najradšej by vrátila diplom. „Mám pocit, že na úrade posadili človeka za počítač, a ten urobil zoznam služieb. Ako je možné, že gynekológovia nikde na Slovensku neboli do služieb zaradení? Ako je možné, že pre niektoré špecializácie sú služby povinné a pre iné nie? To je aký zákon?“ opýtala sa.

Detská psychiatrička z Rimavskej Soboty a z Poltára poukázala, že prehliadky robiť nemusí, hoci ju úrad dal do zoznamu. „Pracujem 27 rokov ako detský psychiater, nemám žiadne skúsenosti s prehliadkami mŕtvych, nemám sa ani ako dostať na miesto, nemám auto ani vodičský a navyše už mám svoj vek a zdravotné ťažkosti, takže som bola vyňatá, som rada, že VÚC ma odtiaľ vyškrtol,“ podotkla. Ortopéd zo Žilinského kraja, ktorý mal službu už na začiatku marca, si zobral dovolenku. V Prešovskom kraji lekárka neurologička uviedla, že na výjazd nemusela ísť. Podobne odpovedal aj chirurg zo severného Slovenska.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco tvrdí, že ich lekári do služieb nenastúpia. „Využijú na to ústavné právo, podľa ktorého majú občania právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave“ odvolal sa na ústavu Janco.

Lekári sú podľa Janca vystavení riziku, pretože na obhliadky nemajú vzdelanie, v špecializačnej náplni ich majú jedine obvodní lekári. Pripomenul, že súdne lekárstvo posledných desať rokov nie je povinným predmetom na medicíne. Patologická anatómia je síce v treťom ročníku na lekárskych fakultách, ale pre nedostatok tiel sa mnohí medici na pitvy nedostanú. „Zrazu majú ísť doktori a rozhodnúť o príčine smrti, čase smrti a veľmi často ide aj o forenzné záležitosti. Špecialisti to nevedia spoľahlivo rozhodnúť a môžu v dôsledku ich chýb doplatiť na to mnohí ľudia. Napríklad nemusí sa zistiť páchateľ pri násilnej smrti,“ podčiarkol Janco.

Aj prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth potvrdil, že špecialisti, ktorých združujú, nepôjdu do týchto služieb. „Stále sa snažíme o to, aby boli obhliadky zabezpečené podľa starého modelu, to znamená, že budú zabezpečené lekárskou pohotovostnou službou, ktorú majú všeobecní lekári,“ reagoval Šóth. V tejto súvislosti vedenie asociácie hovorilo aj so šéfom úradu pre dohľad, aby na apríl zostavoval služby v tomto duchu.

Denník Pravda sa opýtal úradu pre dohľad, či si zisťoval, ako fungovali obhliadky v prvých marcových dňoch a ako rozpíše zoznam na apríl. Úrad odpovedal rovnakým stanoviskom, aké posiela viac ako dva týždne. „Rozpis lekárov na základe povinnosti úrad využije iba v núdzových, výnimočných situáciách, ak by dobrovoľníci zlyhali, ale taká situácia ešte nenastala,“ píše sa v ňom s doplnkom, že úrad si plní len svoju zákonnú povinnosť.

Podľa úradu sú špecialisti do zoznamov zaradení len prechodne, kým neprebehne výberové konanie na poskytovateľov, ktorí budú prehliadky zabezpečovať. Tender zverejnil úrad len tento týždeň, ukončený by mal byť v máji, prípadne v júni.

Pre problémy s obhliadkami odstúpila Monika Palušková z postu hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo. Tá má iné dôvody ako špecialisti. Podľa nej nebol správny ani pôvodný systém, keď túto činnosť museli robiť iba praktickí lekári počas bežných ordinačných hodín. „Rovnako tak nemôžu konať ani počas pohotovostných služieb,“ prízvukuje Palušková. Takto to podľa nej funguje už trinásť rokov a za celý ten čas lekári porušujú zákon. „Ako hlavný odborník som trvale upozorňovala na opakované porušovanie zákona. Bez záujmu štátu a zodpovedných. Tadeto cesta nevedie,“ doplnila s tým, že absurdné je aj to, že na obhliadku zosnulého nepotrebuje teraz špecialista certifikát. Ministerstvo zdravotníctva do prehliadok zosnulých zaradilo špecialistov po tlaku všeobecných lekárov, ktorí argumentovali, že nestíhajú a ľudia musia čakať hodiny s mŕtvym v dome. Začiatkom decembra sa nová povinnosť dostala do zákona, keď ju schválil parlament. Špecialisti sa ostro ohradili.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ich tlaku ustúpil a narýchlo chcel legislatívu opraviť a povinnosť pre nich zrušiť. Novelu, ktorú schválil parlament vo februári, však nepodpísal prezident Andrej Kiska. Teraz všetko zostáva na poslancoch, či prelomia prezidentovo veto. Schôdza sa začína v polovici marca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obhliadka zosnulých