Kiska vyzval na podpis deklarácie o ukončení politickej krízy

Prezident Andrej Kiska navrhne pred piatkovým (9.3.) stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

08.03.2018 12:03 , aktualizované: 14:13
politika prezident EP poslanci prijatie Kuciak,... Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas tlačovej konferencie po skončení rokovania s delegáciu šiestich poslancov Európskeho parlamentu. Dôvodom návštevy je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
debata (291)

Podľa Kisku by mali traja najvyšší ústavní činitelia spoločne vyjadriť skutočný hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv a zaviazať sa, že nebudú pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia a ani nijak inak dehonestovať.

K piatkovému stretnutiu troch najvyšších ústavných činiteľov, ktoré inicioval šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) uviedol, že navrhuje spoločné prijatie a podpísanie deklarácie o upokojení napätej atmosféry v spoločnosti a ukončení politickej krízy. Presný obsah deklarácie pošle prezident šéfovi parlamentu Dankovi a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) popoludní. „Som presvedčený, že zajtrajšie stretnutie bude mať zmysel len vtedy, ak sa skončí konkrétnym a zrozumiteľným výsledkom,“ povedal.

Aktuálna kríza dôvery v štát si podľa jeho slov vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k rozhorčeným a znepokojeným občanom. „Je nevyhnutné vyjadriť podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú vraždu. Ako najvyšší ústavní činitelia by sme sa mali zaviazať, že nevyhnutnou vzájomnou súčinnosťou prispejeme k vyriešeniu politickej krízy a k upokojeniu atmosféry v našej krajine,“ konštatoval.

Na margo stretnutia s europoslancami Kiska poznamenal, že ako prezident víta ich záujem o situáciu na Slovensku. „Som rád, že našim partnerom záleží na tom, čo sa na Slovensku deje a vyjadrujú úprimný záujem nám v rámci možnosti pomôcť pri vyšetrení tohto zločinu. Verím, že sa stretnú s maximálnou otvorenosťou a ochotou odpovedať na všetky otázky. Je v záujme Slovenska objasniť vraždy mladých ľudí. Je to dôležité pre pozostalých, Slovensko aj celú EÚ, v ktorej vraždy novinára nemajú miesto,“ dodal Kiska.

© Autorské práva vyhradené

291 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018