Rektori sú zdesení smrťou Kuciaka a Kušnírovej, vyzývajú k politickej diskusii

Slovenská rektorská konferencia vyslovila hlboké znepokojenie a zdesenie nad tragickou smrťou dvoch mladých ľudí – novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a vyjadrila sústrasť rodinám a blízkym obetí.

08.03.2018 12:59
debata (16)

„Verejne vyzývame príslušné štátne orgány, aby tento zločin dôkladne vyšetrili. Slovenská rektorská konferencia apeluje proti akémukoľvek zasahovaniu do vyšetrovania“. Uvádza sa vo vyhlásení konferencie, ktoré zaslala generálna sekretárka organizácie Mária Čikešová.

„Slovenská rektorská konferencia vníma súčasnú traumatizáciu a eskaláciu napätia v celej slovenskej spoločnosti a odmieta akékoľvek extrémne prejavy a manipuláciu v spoločenskej, akademickej a politickej diskusii,“ píše sa v stanovisku Rudolfa Kropila, prezidenta konferencie.

Podľa konferencie, „je dôležité, aby štátni predstavitelia Slovenskej republiky v každej situácii uplatňovali demokratické princípy a naďalej chránili základné ľudské práva a slobody občanov“.

Poslaním vysokých škôl je podľa Kropila „výchova v duchu hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie a vedenie študentov k tvorivému, kritickému a nezávislému mysleniu, zdravému sebavedomiu, k národnej hrdosti a občianskej zodpovednosti“.

„S ohľadom na postavenie a budúcnosť Slovenska vyzývame všetkých politikov, médiá a členov akademickej obce, aby sme spoločne chránili hierarchiu hodnôt a uplatňovali princípy demokracie“, dodáva konferencia vo svojom stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská rektorská konferencia #vražda novinára Jána Kuciaka