Prokurátor Špirko hovorí o sabotáži

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko oznámil, že podá trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, riaditeľa NAKA Petra Hraška a šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Dôvodom má byť podľa neho to, že všetci sa podieľali na jeho diskreditácii. Špirko pre novinárov doplnil, že Kaliňák a exminister financií a dopravy Ján Počiatek zobrali úplatok 200 miliónov. Kaliňák považuje Špirkove obvinenia za absurdné.

08.03.2018 13:48 , aktualizované: 19:32
debata (748)

Prokurátor tvrdí, že priamo z prostredia polície dostal informáciu o riadenej diskreditácii svojej osoby. „Bola nariadená autoritatívne a bola adresovaná podriadeným na splnenie. Tou osobou bol minister vnútra Robert Kaliňák,“ vyhlásil včera Špirko.

Pod sabotážou jeho mena Špirko myslí dve obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, ktoré voči nemu vzniesol vyšetrovateľ. Obe zastavila prokuratúra. Podľa vyšetrovateľa sa Špirko snažil od odsúdeného Ľuboša V. nezákonne dostať informácie k eurofondovým podvodom na ministerstve vnútra.

Malo sa tak stať v júni 2016, keď Ľuboš V. s vidinou miernejšieho trestu vinu, svoj daňový podvod priznal. Popritom mal porozprávať aj o možných trestných činoch na ministerstve vnútra, o eurofondových podvodoch, do ktorých mali byť zapletené politické špičky. Špirko túto výpoveď spísal ako trestné oznámenie Ľuboša V. Ten však vzápätí podal trestné oznámenie na samotného prokurátora, že ho podviedol a snažil sa od neho získať informácie nezákonne. Krátko nato Špirka obvinili zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Polícia zistila, že podpis Ľuboša V. v zápisnici z trestného oznámenia bol sfalšovaný, navyše pri výsluchu nebola zapisovateľka, čo sa považuje za porušenie zákona. Takto získané dôkazy by neuspeli pred súdom.

Špirko včera vysvetľoval, že k údajnej korupcii malo dôjsť v roku 2010 pri informatizačných projektoch ministerstva vnútra. Odsúdený podnikateľ mal podľa Špirkových slov odovzdať sprostredkovateľovi v piatich čiastkach minimálne 460-tisíc eur. Tie mali byť prepraté a odoslané do spoločnosti FoRest, ktorej jedinými spoločníkmi sú Kaliňák s Počiatkom. Ľuboš V. mal vraj prokurátorovi nakresliť aj schému, ktorá opisovala vzťahy a postup pri praní týchto peňazí. Dôkazy o tom sa podľa Špirka nachádzajú v spise trestného stíhania.

"Celou podstatou príbehu je spor o tom, či pán Špirko prijímal alebo neprijímal trestné oznámenie od konkrétnej osoby tak, ako predpokladá Trestný poriadok, či tú osobu poučil o dôsledkoch svojich tvrdení, či pri spisovaní zápisnice bola prítomná zapisovateľka ako tretia nezávislá osoba, a teda naplnili sa všetky predpoklady Trestného poriadku. Oznamovateľ tvrdí, že tak nebolo,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že aj podľa znaleckého expertízneho posudku z písmoznalectva mali byť podpisy Ľuboša V. a zapisovateľky sfalšované.

Špirkov spis o korupcii politikov však bude preverený. „Napriek tomu sme sa na Generálnej prokuratúre dohodli, že obsah spornej zápisnice, ku ktorej sa oznamovateľ nehlási v celosti, bude riadne preverený a vyšetrovanie prebieha,“ doplnil Gašpar poznamenal, že jeho výsledky budú zverejnené.

Minister vnútra Robert Kaliňák označil Špirkove obvinenia za absurdné. Všetky tendre boli podľa Kaliňáka po nástupe Radičovej vlády skontrolované a pokračovalo v nich nové vedenie, rezortu vtedy šéfoval Daniel Lipšic. „Neverím, že by Daniel Lipšic kryl akýkoľvek obchod, ktorý by nezodpovedal právnemu poriadku SR,“ zdôraznil Kaliňák. Povedal, že jeho firma FoRest od roku 2006 nemala žiadny iný príjem ako z prevádzky asi desiatich reštaurácií a v tých rokoch málokedy prekročila obrat jeden milión.

Podľa Kaliňáka je Špirko zaujatý. Minister naznačil, že prokurátor falšoval podpisy a manipuloval s výpoveďou. Prečo špeciálna prokuratúra obe trestné stíhania odmietla si Kaliňák nevie vysvetliť. „Ja neviem, čo si o tom prokuratúra myslí, treba sa jej na to opýtať,“ dodal. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla, že úrad sa najprv oboznámi so Špirkovým vyjadrením. „Po osobnom stretnutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika so Špirkom, bude Úrad špeciálnej prokuratúry v dohľadnej dobe reagovať,“ tvrdí Tökölyová.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

748 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Ladislav Bašternák #Vasiľ Špirko #vražda novinára Jána Kuciaka #B. A. Haus #vládna kríza 2018